Wanneer en waar kan ik de griepprik halen?


Wanneer kan ik de griepprik halen?

De beste tijd voor de griepprik is ieder jaar tussen half oktober en half november. De griep komt alleen voor in de winter, meestal tussen december en april. Nadat u de griepprik heeft gekregen, duurt het twee weken voordat uw lichaam voldoende afweerstoffen heeft aangemaakt. Het is daarom het beste de griepprik te halen tussen half oktober en half november. De afweerstoffen die uw lichaam na de griepprik maakt, beschermen u meestal ongeveer een half jaar. Daarom is het verstandig om de griepprik ieder jaar te halen.

Zie ook: Waarom elk jaar een griepprik?

Naar boven

Ik twijfelde eerst, maar wil nu alsnog in december de griepprik halen. Kan dat?

Ja, dat kan. De beste tijd voor de griepprik is ieder jaar tussen half oktober en half november. De griep komt alleen voor in de winter, meestal tussen december en april. Nadat u de griepprik heeft gekregen, duurt het twee weken voordat uw lichaam voldoende afweerstoffen heeft aangemaakt. De afweerstoffen die uw lichaam na de griepprik maakt, beschermen u meestal ongeveer een half jaar. Dus ook in december of later kan het nog zinvol zijn de griepprik te halen. Overleg dit met uw huisarts.

Naar boven

Waar kan ik de griepprik krijgen?

U kunt de griepprik bij uw huisarts krijgen. Als u behoort tot de doelgroep van de gratis griepprik, krijgt u in oktober of november van uw huisarts een uitnodiging voor de griepprik.
In de uitnodiging vertelt de huisarts op welke datum en hoe laat u de griepprik kunt krijgen in de huisartsenpraktijk. Kunt u dan niet? Maak dan een nieuwe afspraak bij de huisarts. Het vaccin ligt al in de praktijk. U krijgt de griepprik in uw bovenarm. Wilt u kleding aandoen waarbij u gemakkelijk uw bovenarm bloot kunt maken?

Woont u in een zorginstelling? Bijvoorbeeld een verpleeghuis? Dan hoeft u niet naar de huisarts, maar wordt de griepprik door de instelling aangeboden.

Zie ook Voor wie is de jaarlijkse griepprik?’.

Naar boven

Kan ik ook via mijn werkgever de griepprik halen?

Sommige werkgevers bieden hun werknemers gratis een griepprik aan. Meestal doen ze dit omdat ze willen dat zo min mogelijk werknemers zich ziek melden in de winter. De bedrijfsarts houdt dan in uw organisatie een spreekuur, waar u de griepprik kunt halen.

Werkt u in de gezondheidszorg? Bijvoorbeeld in een ziekenhuis, verpleeghuis of verzorgingshuis? Dan wil uw werkgever waarschijnlijk dat u een griepprik haalt om de kwetsbare patiënten en bewoners te beschermen. Want als het personeel geen griep krijgt, kunnen ze het virus ook niet overdragen op de patiënten en bewoners.

Ook de Gezondheidsraad adviseert de griepprik voor mensen, die in de gezondheidszorg werken. Zie samenvatting advies GR.

Zie ook: 'Ik werk in de zorg, moet ik de griepprik halen?'

Naar boven

Ik heb een uitnodiging voor de griepprik van mijn huisarts én van mijn werkgever. Maakt het uit waar ik de griepprik ga halen?

Nee. De huisarts en de werkgever gebruiken dezelfde griepprik. Als u een uitnodiging van de huisarts krijgt, hoort u bij de doelgroep. De griepprik is dan gratis. De meeste werkgevers die de griepprik aanbieden, doen dat ook gratis.

Zie ook Voor wie is de jaarlijkse griepprik?’.

Naar boven

Is de griepprik die de huisarts aanbiedt hetzelfde als de griepprik die een werkgever of zorgverzekeraar aanbiedt?

Ja, dat is dezelfde griepprik. Het enige verschil is dat de griepprik van de huisarts gratis is. En misschien moet u betalen voor de griepprik die de werkgever of een zorgverzekering aanbiedt.

Naar boven

Ik heb geen uitnodiging gekregen van mijn huisarts voor de griepprik en hoor volgens mij wel tot de doelgroep. Wat moet ik nu doen?

Er zijn twee mogelijkheden:

  1. U bent ouder dan 60 jaar en/of u heeft een chronische ziekte. Dan behoort u dus tot de doelgroep van de gratis griepprik. Bel uw huisarts en maak een afspraak voor de griepprik.
  2. U hoort niet bij de doelgroep van de gratis griepprik. Wilt u wel een griepprik krijgen? Bel dan met de huisarts en vraag om een recept voor de griepprik. Soms betaalt de zorgverzekeraar de griepprik. Kijk in de voorwaarden van uw zorgverzekering of dit ook voor u geldt. Of bel met uw zorgverzekeraar. Ook zijn er werkgevers die hun werknemers gratis een griepprik aanbieden.

Zie ook:

Naar boven

Ik ga overwinteren in Spanje. Kan ik de griepprik in Nederland halen?

De datum waarop u naar Spanje of een ander land vertrekt, bepaalt of u in Nederland de griepprik kunt halen. Vraag uw huisarts of hij het griepvaccin al heeft voordat u vertrekt. Heeft uw huisarts het griepvaccin dan nog niet? Dan kunt u in Spanje het griepvaccin kopen bij de apotheek, en de griepprik laten zetten door een (huis)arts. U betaalt dit dan wel zelf. Of bespreek met uw huisarts of hij een griepvaccin voor u kan bewaren voor als u terugkomt in het winterseizoen.

Naar boven

Ik ga overwinteren in Spanje. Beschermt de Nederlandse griepprik me daar ook tegen griep?

Ja. De griepprik werkt in alle landen boven de evenaar. Dus ook in alle landen van Europa.

Naar boven

Home / Onderwerpen / G / Griep / Griepprik / Veelgestelde vragen griepprik / Wanneer en waar kan ik de griepprik halen?

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu