Bij gordelroos heeft iemand jeukende blaasjes op de huid. Het wordt veroorzaakt door hetzelfde virus als waterpokken. Vooral kinderen krijgen waterpokken, terwijl ouderen vaker gordelroos krijgen.

Hoe herken ik gordelroos? 

Zo herkent u gordelroos: 

  • Gordelroos begint met jeuk, tintelingen of een hevige, brandende of stekende pijn.  
  • Na een paar dagen ontstaan er blaasjes in groepjes op het lichaam, meestal rond de buik of middel. De blaasjes zitten bijna altijd aan één kant van het lichaam. 
  • Soms hebben mensen alleen jeuk en pijn en geen vlekjes of blaasjes. 
  • Meestal drogen de blaasjes na zeven tot tien dagen in tot korstjes. Die vallen er vanzelf af.  
  • Als de korstjes weg zijn, kan iemand last houden van pijn of tintelingen op de plek van de gordelroos.

Soms kan gordelroos ernstige klachten geven. Bijvoorbeeld als de zenuwen in het gezicht betrokken zijn. Dan kan iemand blaasjes in het gezicht krijgen, een ontsteking van het oog, gehoorklachten of verlamming van het gezicht.

Hoe krijg ik gordelroos?

Waterpokken en gordelroos worden veroorzaakt door het varicellazostervirus. Na het doormaken van waterpokken blijft dit virus in het lichaam achter, zonder actief te zijn. Wanneer iemands weerstand laag is, kan het virus weer actief worden. Dan kan iemand gordelroos krijgen. Die kans is het grootst bij mensen ouder dan 60 jaar. Gordelroos is meestal niet ernstig, maar wel lastig en soms pijnlijk. Iemand die gordelroos heeft gehad, kan het opnieuw krijgen.

Hoe voorkom ik gordelroos?

Er bestaat een vaccinatie tegen gordelroos. U kunt met uw huisarts overleggen of deze vaccinatie goed voor u kan zijn. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Gordelroosvaccinatie.

Het vocht uit de blaasjes van gordelroos is besmettelijk. Iemand die nog geen waterpokken heeft gehad, kan hierdoor waterpokken krijgen. Vermijd daarom contact met de blaasjes of het vocht eruit. De kans om waterpokken te krijgen van iemand met gordelroos is wel veel kleiner dan de kans om waterpokken te krijgen van iemand met waterpokken. Dit komt doordat het virus zich bij waterpokken vooral door de lucht verspreidt. Bij gordelroos is dit alleen via het vocht uit de blaasjes.

Is gordelroos te behandelen?

Gordelroos gaat meestal vanzelf over. Er zijn medicijnen die de pijn minder maken. Een zalfje of crème kan helpen tegen de jeuk. Overleg hierover met uw huisarts.

Is gordelroos tijdens de zwangerschap gevaarlijk?

Wie ooit waterpokken heeft gehad, is beschermd tegen het virus dat waterpokken en gordelroos veroorzaakt. Gordelroos tijdens de zwangerschap geeft dan geen risico’s. Ook het ongeboren of pasgeboren kind is dan beschermd. Als een zwangere tijdens de zwangerschap voor het eerst waterpokken krijgt, kan dit wel gevaarlijk zijn. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Waterpokken en zwangerschap.

Een huisarts of bedrijfsarts kan controleren of u ooit waterpokken heeft gehad en daardoor beschermd bent. Heeft u geen waterpokken gehad en loopt u een verhoogd risico door uw werk? Dan kunt u zich vóór de zwangerschap laten vaccineren.

Heeft u nooit waterpokken gehad en bent u niet gevaccineerd? Probeer dan geen contact te hebben met kinderen of volwassenen die mogelijk waterpokken of gordelroos hebben. Bel de verloskundige, huisarts of gynaecoloog als u toch contact heeft gehad met iemand met waterpokken of gordelroos.

Hoe vaak komt gordelroos voor in Nederland?

Gordelroos komt meestal voor bij ouderen of mensen met een lagere weerstand. In 2021 gingen in Nederland ongeveer 94.000 mensen naar de huisarts met gordelroos. Elk jaar worden in Nederland ongeveer 375 patiënten met gordelroos opgenomen in het ziekenhuis. Deze patiënten zijn meestal 50 jaar of ouder.

Kan iemand met gordelroos naar werk?

Heeft u gordelroos en voelt u zich goed? Dan kunt u gewoon werken. Werkt u in de zorg, met mensen die ernstig ziek zijn of een lage weerstand hebben? Overleg dan met uw werkgever voordat u naar werk gaat.

Wees voorzichtig met mensen die nog geen waterpokken hebben gehad. Zeker als zij een verminderde afweer hebben of zwanger zijn.