De infectie verloopt meestal zonder klachten: ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet raken wordt ziek. De klachten kunnen erg verschillen, van milde griep tot hoge koorts met bloedingen. Over het algemeen overlijdt ruim 1 op de 10 patiënten aan gele koorts. Er bestaat geen medicijn tegen gele koorts. De behandeling bestaat uit het bestrijden van de klachten.
Het gelekoortsvirus wordt overgedragen door tropische muggen. Als de mug een persoon of dier prikt die het virus bij zich draagt, kan de mug besmet raken. Vervolgens kan de mug bij daaropvolgende steken ook andere mensen of dieren besmetten.
Alleen in landen waar de gelekoortsmug veel voorkomt, komt de ziekte gele koorts voor. Deze mug komt voor in Afrika, Zuid-Amerika, Azië en in sommige delen van Australië en Europa. In Europa heeft deze mug zich alleen gevestigd op Madeira en in een regio van Noordoost-Turkije.
Een andere (sub)tropische mug die in delen van Zuid-Europa voorkomt is de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus). De Aziatische tijgermug kan geen uitbraak van gele koorts veroorzaken.
Er bestaat een vaccin tegen gele koorts. Dit vaccin wordt gegeven aan reizigers die landen bezoeken waar gele koorts voorkomt. Voor sommige landen is het verplicht om gevaccineerd te zijn tegen gele koorts. Een vaccinatiebewijs is dan nodig om het land binnen te komen.
Op www.lcr.nl is te vinden voor welke landen vaccinatie wordt aangeraden en waar dit verplicht is.
De ziekte komt alleen voor in bepaalde tropische regio’s van Afrika en Zuid-Amerika. In Nederland komt gele koorts niet voor. In Nederland zijn geen patiënten bekend die gele koorts als reizigersziekte mee hebben genomen naar Nederland. De meeste Nederlandse reizigers naar landen waar gele koorts voorkomt laten zich vaccineren en zijn daardoor beschermd tegen de ziekte.
Delen op: