Prevalentieonderzoek Chlamydia en Gonorroe in Nederland (PECAN)

Het RIVM wil beter inzicht krijgen hoe vaak seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) voorkomen onder de Nederlandse bevolking. Daarom doen we een onderzoek onder mensen tussen de 18 en 34 jaar naar chlamydia en gonorroe. Dit zijn de meest voorkomende soa’s in Nederland. Het onderzoek is getiteld ‘Prevalentieonderzoek Chlamydia en Gonorroe in Nederland’ (PECAN).

Wat is het doel van Prevalentieonderzoek Chlamydia en Gonorroe (PECAN)?

Het Prevalentieonderzoek Chlamydia en Gonorroe (PECAN) is een aanvullend onderzoek bij de onderzoeken 'Seksuele Gezondheid in Nederland 2016' en 'Seks onder je 25e' over seksueel overdraagbare aandoeningen (soa).  Het doel van PECAN is een goede schatting te krijgen van het vóórkomen van chlamydia en gonorroe onder mannen en vrouwen in de leeftijd van 18 tot en met 34 jaar in Nederland.

Waarom is dit onderzoek nodig?

Voor de huidige monitoring naar chlamydia en andere soa worden gegevens gebruikt uit de seksuele gezondheidszorg. Deze geven echter geen volledig beeld omdat het alleen gegevens zijn over mensen die zichzelf hebben laten testen. Bijvoorbeeld omdat ze symptomen of klachten hebben, of denken dat ze risico hebben gelopen op een soa. Maar een soa komt vaker voor. Met dit aanvullend onderzoek hoopt het RIVM een beter inzicht te kunnen krijgen in hoe vaak chlamydia en andere soa in Nederland voorkomen.

Wat houdt PECAN in?

Aan het einde van de vragenlijst 'Seksuele Gezondheid in Nederland 2016' of 'Seks onder je 25e' kunnen deelnemers de vraag krijgen of ze mee willen doen aan het aanvullend onderzoek PECAN. Iedereen die besluit mee te doen met het aanvullend onderzoek krijgt een gratis soa thuistest, die kan worden opgestuurd naar het streeklaboratorium in Amsterdam waar getest wordt op chlamydia of gonorroe. Deelnemers kunnen zelf aangeven naar welk adres de soa thuistest en de uitslag van de test gestuurd moeten worden.

Het onderzoek 'Seks onder je 25e’ en ‘Seksuele Gezondheid in Nederland 2016’

Goede informatie krijgen bij vragen over relaties en seksualiteit, of goede hulp krijgen bij problemen op dit gebied, vinden veel jongeren en volwassenen belangrijk. Daarom doen Rutgers en Soa Aids Nederland samen met het RIVM en de GGD onderzoek naar wat Nederlanders denken en doen rondom seksualiteit en relaties. Voor dit onderzoek wordt een steekproef van een klein aantal personen uitgenodigd om een vragenlijst in te vullen. We werken hiervoor samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Begin november 2016 zijn de uitnodigingsbrieven verstuurd, daarna volgen nog herinneringsbrieven (eind november en begin december 2016).

Meer informatie over PECAN?

Heb je na het lezen van deze informatie en de veelgestelde vragen nog vragen of komen er tijdens het onderzoek vragen bij je op? Neem dan contact op met een van de onderzoekers van het RIVM betrokken bij dit onderzoek via e-mail.

 

 

Home / Onderwerpen / C / Chlamydia trachomatis / Prevalentieonderzoek Chlamydia en Gonorroe in Nederland (PECAN)

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu