LGV; een bijzondere vorm van Chlamydia Trachomatis

Lymphogranuloma venereum (LGV) is een soa, veroorzaakt door een bijzonder type chlamydiabacterie (Chlamydia trachomatis serovar L1, L2 en L3). In Europa is LGV een zeldzame ziekte die voornamelijk uit tropische gebieden als Afrika, Zuid-Azië en de Caribische Eilanden wordt geïmporteerd. LGV veroorzaakt een ontsteking van de lymfeklieren, die ernstige gevolgen kan hebben.

In 2004 is in Nederland een epidemie van LGV onder - overwegend hiv-positieve - mannen die seks hebben met mannen (MSM) geconstateerd. Dit betrof vooral anale infecties die ernstige ulceratieve proctitis veroorzaakten. Zoals te zien is in figuur 1 neemt het aantal LGV infecties de laatste jaren toe bij MSM.

Continue alertheid op deze ziekte blijft geboden, met name bij de (hiv-positieve) MSM. Als er zweren optreden, zijn mensen met een LGV-infectie vatbaarder voor hiv, andere soa en bloedoverdraagbare aandoeningen en ook is het makkelijker anderen te infecteren. Tijdige opsporing en behandeling voorkomt gezondheidsschade. LGV wordt gedurende drie weken behandeld met antibiotica. Er moet altijd nacontrole plaatsvinden om er helemaal zeker van te zijn dat de infectie over is.

Het aantal LGV infecties bij mannen die seks hebben met mannen neemt de laatste jaren toeFiguur 1: Het aantal LGV diagnoses bij mannen die seks hebben met mannen over de periode 2007-2016 (Bron: Centra Seksuele Gezondheid)

 

Home / Onderwerpen / C / Chlamydia trachomatis / LGV; een bijzondere vorm van Chlamydia Trachomatis

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu