Bevolkingsonderzoeken en screeningen

Bevolkingsonderzoeken en screeningen maken het mogelijk om ziektes in een vroeg stadium te ontdekken of zelfs te voorkomen.

Bevolkingsonderzoeken

Een bevolkingsonderzoek of screening is een medisch onderzoek bij mensen die geen gezondheidsklachten hebben. Het onderzoek is gericht op het vinden van ziekte, een erfelijke aanleg voor ziekte, of risicofactoren die de kans op ziekte vergroten.

Het meest bekend zijn waarschijnlijk de bevolkingsonderzoeken die de overheid aanbiedt. Denk aan de bevolkingsonderzoeken naar borstkanker en baarmoederhalskanker of de hielprikscreening. Ook de controles van 0-4-jarigen op de consultatiebureaus vallen onder deze definitie. Bij al deze onderzoeken geldt dat de overheid mensen uitnodigt om mee te doen. Maar mensen kunnen ook op eigen initiatief hun gezondheid testen of laten onderzoeken. Denk bijvoorbeeld aan een eenvoudige cholesteroltest die te koop is bij de apotheek, vragenlijsten op internet, zelfafnametesten voor kanker, diabetes (glucosetesten) en nierfalen, total body scans, enzovoort.

Deze website

Wilt u meer weten over zelftesten of denkt u erover om uw gezondheid te laten onderzoeken? Op 'Gezondheidsonderzoek op eigen initiatief' leest u meer over de voor- en nadelen van zulk onderzoek en welke vragen u vooraf zou kunnen stellen.

Heeft u een uitnodiging voor een bevolkingsonderzoek gehad of wilt u meer weten over de landelijke bevolkingsonderzoeken en screeningen die de overheid aanbiedt, dan kunt u terecht op 'Bevolkingsonderzoek en u'

'Achtergrondinformatie' bevat informatie voor mensen die meer willen weten over de organisatie van de bevolkingsonderzoeken in Nederland en de theoretische achtergronden van screening.

Home / Onderwerpen / B / Bevolkingsonderzoeken en screeningen

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu