Go to abstract

Samenvatting

Tussen 1987 en 2010 is het aanbod aan voedingsmiddelen en de voedselconsumptie in Nederland veranderd. Op basis van bevolkingsbrede Voedselconsumptiepeilingen uit 1987-1988, 1997-1998 en 2007-2010 en de daarbij behorende voedingsstoffenbestanden zijn veranderingen in het voedingsmiddelenassortiment (inclusief de toevoeging van micronutriënten, micro-organismen, plantensterolen of -stanolen) onderzocht. Met behulp van de eerste en laatste voedselconsumptiepeiling zijn ook veranderingen in de voedselconsumptie van productgroepen en subgroepen onderzocht. In 2010 wordt er minder groente en fruit gegeten, en lijkt de consumptie te verschuiven van een onbewerkt stuk vlees naar 'vlug klaar' vlees en kip; en van volvette naar halfvolle producten. Ook worden in 2010 meer niet-alcoholische dranken (zoals water, fruit- en (light)frisdranken) gedronken en meer verrijkte voedingsmiddelen, chips en in sommige leeftijdsgroepen snoep en chocolade gegeten. Het assortiment aan voedingsmiddelen en de voedselconsumptie in Nederland is aan veranderingen onderhevig. Om beleid te kunnen ontwikkelen op het gebied van voeding en gezondheid en van voedselveiligheid is het noodzakelijk inzicht te hebben in deze veranderingen. Het op een eenduidige manier monitoren van veranderingen in het aanbod en consumptie van voedingsmiddelen blijft daarom ook in de toekomst van groot belang.

Abstract

In the Netherlands, the range of available foods and the food consumption changed between 1987 and 2010. The food consumption surveys from 1987- 1988, 1997-1998 and 2007-2010 with their corresponding food composition tables were used to study changes in the range of available foods. To study changes in the consumption of NEVO-food groups and subgroups only the first and the most recent survey were used.

A decrease of vegetables and fruits was observed, whereas the intake of nonalcoholic beverages (like water, fruit-, diet- and soft drinks) increased. More fortified foods, crisps and in some age groups candy and chocolate were consumed. The consumption also shifted from unprocessed meat to more processed meat and poultry and from full fat to products with a lower fat content.

The present study confirms that both the food supply and the food consumption in the Netherlands are subject to change. Identifying such changes provides valuable information that supports the development of food and nutrition policy on healthy and safe foods. Thus, continuously and with similar methods monitoring of the food supply and food consumption remains to be important in the future.

Resterend

Grootte
938KB