Go to abstract

Samenvatting

EU Ringonderzoek voedsel IV (2010) Detectie van Salmonella in gehakt In 2010 waren 28 van de 31 Nationale Referentie Laboratoria (NRL's) in de Europese Unie in staat om hoge en lage concentraties van de Salmonella-bacterie in gehakt van varken en rund aan te tonen. Zij behaalden direct het gewenste niveau. Eén laboratorium maakte een overschrijffout vanuit de ruwe data naar de rapportage ervan, waardoor hun resultaat als matig werd beoordeeld. Twee NRL's behaalden het gewenste resultaat tijdens een herkansing. De onderprestatie werd waarschijnlijk veroorzaakt doordat blanco monsters met andere monsters van het ringonderzoek of monsters van het eigen laboratorium waren besmet. Dit blijkt uit het vierde voedselringonderzoek dat het Referentie Laboratorium van de Europese Unie (EURL) voor Salmonella heeft georganiseerd. Het onderzoek is in september 2010 gehouden, de herkansing was in januari 2011. Alle NRL's van de Europese lidstaten die ervoor verantwoordelijk zijn Salmonella op te sporen, zijn verplicht om aan dit onderzoek deel te nemen. Het EURL-Salmonella is gevestigd bij het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Tijdens de studie zijn drie analysemethodes gebruikt om de Salmonellabacterie in gehakt aan te tonen. Twee daarvan zijn internationaal voorgeschreven methoden voor Salmonella-detectie in voedsel (RVS en MKTTn). De derde, de internationaal voorgeschreven methode om Salmonella in dierlijke mest aan te tonen, is niet verplicht maar is op verzoek van het EURL uitgevoerd (MSRV). Gemiddeld werd door laboratoria in 99% van de (besmette) monsters Salmonella gedetecteerd, ongeacht de methode. De laboratoria moeten de studie volgens voorschrift uitvoeren. Elk laboratorium kreeg daarvoor een pakket toegestuurd met gehakt en 29 gelatinecapsules met melkpoeder dat twee verschillende besmettingsniveaus Salmonella Typhimurium bevatte en enkele capsules met steriel melkpoeder. De laboratoria moesten vervolgens het gehakt en de capsules samenvoegen en onderzoeken of er Salmonella in aanwezig was.

Abstract

Of the 31 National Reference Laboratories (NRLs) in the European Union that participated in a comparison study in 2010, 28 were able to detect both high and low levels of Salmonella in minced meat pork and beef. They achieved the desired outcome on the first attempt. Of the remaining three NRLs, one made a transcription error during the transfer of raw data to the test report, leading to a 'moderate' performance. The two remaining NRLs obtained the desired outcome in a follow-up study. Cross-contamination of blank samples with other samples provided for testing or with samples from their own laboratory is the most likely explanation for the initial deviation of their results from the desired outcome.
These are the results of the fourth interlaboratory comparison study on food organised by the European Union Reference Laboratory (EURL) for Salmonella. The study was conducted in September 2010, with the follow-up study in January 2011. All NRLs responsible for Salmonella detection from all European Member States were required to participate in this study. The EURL for Salmonella is part of the Dutch National Institute for Public Health and the Environment (RIVM).
Three different analytical methods for demonstrating the presence of Salmonella in minced meat were used during the study. Two of these are internationally prescribed methods (MKTTn and RVS) for the detection of Salmonella in food. The third is an internationally prescribed method (MSRV) for the detection of Salmonella in veterinary samples and is not obligatory in food testing but was included in the study by request of the EURL. On average, the laboratories found Salmonella in 99% of the (contaminated) samples independent of which method was used.
The laboratories were obliged to conduct the study according to the instructions provided. Each laboratory received a package containing minced meat (free of Salmonella), 29 gelatin capsules containing powdered milk infected with Salmonella Typhimurium at two levels and a number of capsules containing sterile milk powder. The laboratories were instructed to spike the minced meat with the capsules and then to test the samples for the presence of Salmonella.

Resterend

Grootte
620KB