RIVM logo, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Vragen en antwoorden Zikavirus

Zikavirusinfectie

Wat is het zikavirus?

Het zikavirus is een virus dat de ziekte zikakoorts veroorzaakt. Maar 1 op de 5 mensen die besmet worden met het zikavirus krijgt klachten. De ziekteverschijnselen zijn over het algemeen vrij mild. De ziekteverschijnselen zijn koorts, oogontsteking, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn en huiduitslag. Deze klachten lijken op de klachten van knokkelkoorts (dengue) en chikungunya. De ziekte gaat vanzelf over en er bestaat geen behandeling voor. Wetenschappers zijn het erover eens dat besmetting met het zikavirus schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind (zie zikavirus en zwangerschap). Het kan leiden tot aangeboren neurologische afwijkingen zoals microcefalie en het syndroom van Guillain-Barré. Hoe vaak dit gebeurt, is nog niet duidelijk.

Wat is het Guillain-Barré syndroom?

Het Guillain-Barré syndroom is een zeldzame aandoening van de zenuwen waarbij sprake is van spierzwakte of verlamming en vaak ook van gevoelloosheid of tintelingen. De ernst kan verschillen, van lichte verschijnselen tot een volledige verlamming. De meeste mensen herstellen weer, maar bij ernstige verschijnselen kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn. Het Guillain-Barré syndroom heeft verschillende oorzaken. Een voorafgaande infectie met een bacterie of virus (zoals Campylobacter, CMV en mycoplasma) is een bekende oorzaak van het Guillain-Barré syndroom.

Wat is bekend over het verband tussen het zikavirus en Guillain-Barré ?

Bij een aantal mensen die besmet waren met het zikavirus is het Guillain-Barré syndroom vastgesteld. Het Guillain-Barré syndroom komt zo nu en dan voor nadat mensen een infectieziekte doormaken, net zoals bij een infectie met Campylobacter, CMV en mycoplasma. Er wordt op dit moment door de WHO en andere organisaties verder onderzoek gedaan.

Wat moet je doen als je denkt dat je het zikavirus hebt?

Reizigers die terugkomen uit regio's waar momenteel het zikavirus heerst, kunnen mogelijk besmet zijn met dit virus. Meestal merken mensen niet dat ze besmet zijn, maar soms krijgen ze milde klachten. Over het algemeen verdwijnen klachten vanzelf na 2 tot 7 dagen zonder ernstige problemen. Uitzieken en eventueel paracetamol innemen om de klachten wat te verlichten is voldoende. De klachten lijken erg op knokkelkoorts (dengue) en chikungunya, maar deze ziekten kunnen ernstiger verlopen. Neem contact op met de huisarts als u zwanger bent en klachten heeft en vermeld welke landen tijdens de reis bezocht zijn.

Kan ik me laten testen op het zikavirus?

In Nederland zijn twee soorten testen beschikbaar. Met de ene test kun je zien of je het virus op dat moment in je bloed of urine hebt. Deze geeft alleen in het begin van de infectie een positieve uitslag. De andere test laat zien of je ooit met het zikavirus besmet bent geweest, en wordt pas positief na de eerste week van de infectie. De testen worden vooral gebruikt voor zwangeren die mogelijk besmet zijn met het zikavirus. Maak je je zorgen en wil je je laten testen? Bespreek dit met je verloskundige, gynaecoloog of andere behandelend arts.
 

Zikavirus en zwangerschap

Zwanger zijn en het zikavirus

Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat besmetting met het zikavirus schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Daarom wordt zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden geadviseerd om met een arts de noodzaak van een reis naar gebieden waar het zikavirus voorkomt te bespreken en reizen die niet noodzakelijk zijn uit te stellen.

Wat is bekend over het verband tussen hersenafwijkingen bij baby’s en het zikavirus?

In Brazilië geven artsen sinds november 2015 aan dat ze meer hersenafwijkingen bij baby’s zien. Deze stijging valt samen met de uitbraak van het zikavirus in Brazilië. Sindsdien is veel onderzoek gestart naar een mogelijke relatie tussen het zikavirus en het ontstaan van afwijkingen tijdens de zwangerschap. Wetenschappers zijn het erover eens dat een besmetting met het zikavirus tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Daarom worden zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden geadviseerd om de noodzaak van een reis naar een gebied waar het zikavirus voorkomt te bespreken  met een arts, en reizen die niet noodzakelijk zijn  uit te stellen.

Wat is microcefalie? 

De schedelomvang is niet bij alle pasgeboren baby’s gelijk. Sommige baby’s hebben een wat groter hoofd, sommige hebben een iets kleiner hoofd. Heeft een baby een kleine schedelomvang die meer dan een bepaalde mate afwijkt van het gemiddelde, dan noemen we dat microcefalie. In een normale situatie heeft 0,13% van de kinderen microcefalie. Bij een deel van de kinderen komt dat vanzelf weer goed. Zo vallen bijvoorbeeld te vroeg geboren baby’s in deze categorie, maar normaalgesproken halen zij hun groeiachterstand later weer in. In Nederland hebben ongeveer 250 tot 300 baby’s per jaar microcefalie.

Wat zijn oorzaken van microcefalie? 

Microcefalie kan verschillende oorzaken hebben. Al eerder vastgestelde oorzaken van microcefalie zijn: 

 • Vroeggeboorte
 • Erfelijke component, bijvoorbeeld als onderdeel van een syndroomziekte
 • Blootstelling aan toxische stoffen (roken of alcohol tijdens zwangerschap, of blootstelling aan bepaalde chemische stoffen tijdens de zwangerschap)
 • Ondervoeding tijdens de zwangerschap
 • Bepaalde infecties tijdens de zwangerschap (toxoplasma, rubella, CMV, herpes, syfilis)

Sinds november 2015 zijn er steeds meer aanwijzingen dat het zikavirus microcefalie en andere aangeboren afwijkingen kan veroorzaken.

Wat moet je doen als je denkt dat je het zikavirus hebt en zwanger bent?

Meld eventuele reizen naar gebieden waar het zikavirus voorkomt tijdens controles bij een verloskundig zorgverlener, gynaecoloog of andere behandelend arts. Zeker als binnen twee weken na terugkeer klachten optreden die passen bij een infectie door dengue- (knokkelkoorts), chikungunya- of zikavirus.

Ik ben zwanger of wil zwanger worden en ga naar een gebied waar het zikavirus heerst. Wat kan ik doen?

Overleg met een arts de noodzaak van een reis naar gebieden waar het zikavirus voorkomt. Stel reizen die niet noodzakelijk zijn uit.
Ben je als zwangere in de tropen, neem dan altijd – overdag en ’s nachts – zorgvuldig strikte maatregelen om muggenbeten te voorkomen:

 • Draag bedekkende kleding.
 • Smeer onbedekte huid in met een muggenwerend middel dat DEET bevat. Kinderen jonger dan 2 en zwangere vrouwen mogen alleen producten met maximaal 30% DEET gebruiken.  Adviezen voor het gebruik van DEET staan beschreven in de  LCR-folder DEET op reis.
 • Slaap onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte.

Zwangere vrouwen kunnen voorafgaand aan hun reis informatie inwinnen bij de reizigersadvisering van de GGD in hun regio, of contact opnemen met een arts, verloskundige of gynaecoloog. Meld eventuele reizen naar gebieden waar het zikavirus voorkomt tijdens controles bij een verloskundig zorgverlener, gynaecoloog of andere behandelend arts. Zeker als binnen twee weken na terugkeer klachten optreden die passen bij een infectie door zika- , dengue- (knokkelkoorts) of chikungunyavirus.

Kijk ook bij Landen waar het zikavirus voorkomt

Ik ben zwanger en in een gebied geweest waar het zikavirus heerst. Kan ik me laten testen?

Ja, het is mogelijk om te laten testen of je besmet bent geweest met het zikavirus. Vertel aan je verloskundige, gynaecoloog of andere behandelend arts dat je in zo'n gebied op reis bent geweest. Welke controles en testen precies gedaan kunnen worden, hangt af de individuele situatie. 

Ik ben in een gebied geweest waar het zikavirus heerst. Wanneer kan ik na terugkeer veilig zwanger worden?

We adviseren vrouwen om minimaal de eerste maand na terugkomst niet zwanger te worden. Een besmetting met het zikavirus kan zonder klachten verlopen. Dus ook als je geen klachten hebt gehad, kun je het virus bij je dragen. Artsen verwachten dat vrouwen het virus een maand na terugkomst niet meer in het lichaam hebben. Je kunt het virus dan niet meer overdragen naar het kind. Gebruik in de tussentijd een condoom of andere anticonceptie bij seksueel contact.
De marge van een maand is op basis van de volgende zaken bepaald: als mensen klachten krijgen, beginnen die 3 tot 12 dagen na een besmetting. Het virus kan tot 10 dagen na het begin van de klachten in het bloed worden aangetoond. Met een ruime veiligheidsmarge is het virus dus een maand na terugkeer uit je lichaam verdwenen en is het veilig om zwanger te worden. Dit is overigens ook de termijn die door de bloedbank aangehouden wordt voor donoren die in de tropen zijn geweest.

In sperma kan het zikavirus  langer dan één maand aanwezig zijn. Mannen die in een land zijn geweest waar het zikavirus heerst en een partner hebben die zwanger is of wil worden, wordt geadviseerd gedurende twee maanden een condoom of andere anticonceptie te gebruiken.

Ik ben in een gebied geweest waar het zikavirus heerst. Is het veilig om borstvoeding te geven?

Ja. Er zijn geen aanwijzingen dat de baby het zikavirus kan krijgen via borstvoeding.

Verspreiding

Hoe wordt het zikavirus overgedragen?

Het virus wordt overgedragen door de gelekoortsmug (Aedes aegypti). Deze mug komt voor in (sub)tropische gebieden, zoals Azië, Afrika, Zuid- Amerika, Midden-Amerika en delen van Noord-Amerika. De mug leeft in de buurt van mensen en steekt bijna alleen maar mensen. Als een gelekoortsmug een persoon steekt die het zikavirus bij zich draagt, raakt de mug besmet. Vervolgens kan de mug na enkele dagen de mensen die zij daarna steekt besmetten met het virus. Een uitbraak kan dus alleen ontstaan als er mensen zijn die het virus bij zich dragen én er grote aantallen steekmuggen aanwezig zijn die dit virus kunnen verspreiden.

Waarom is de uitbraak met het zikavirus ineens zo groot?

Het virus komt oorspronkelijk uit Afrika (1947).  Vanaf 2007 wordt het virus in Micronesië gevonden en vanaf 2013 in Frans-Polynesië. Daar heeft het virus voor zover bekend nooit tot zulke grote epidemieën geleid. Het virus is in 2015 voor het eerst in Zuid- en Midden-Amerika terechtgekomen. De mug die het virus kan verspreiden was hier al in grote aantallen aanwezig. Vóór 2015 had niemand in Zuid- en Midden-Amerika ooit het zikavirus gehad. Omdat de mug er zo veel voorkomt en omdat niemand weerstand heeft tegen de infectie kan het virus in korte tijd zo veel mensen besmetten en zo’n grote uitbraak veroorzaken.

Hoe kun je een zikavirusinfectie voorkomen?

Er bestaat geen vaccinatie tegen het zikavirus. Ben je in een land waar het zikavirus voorkomt (Zie Countries and territories with local Zika transmission of LCR ), dan kun je je alleen beschermen door muggenwerende maatregelen te nemen. Doe dit vooral overdag, omdat de mug die het zikavirus overbrengt dan en in de vroege avond tot aan de schemering steekt.
Muggenwerende maatregelen zijn:

 • Draag bedekkende kleding.
 • Smeer onbedekte huid in met een muggenwerend middel dat DEET bevat. Kinderen jonger dan 2 en zwangere vrouwen mogen alleen producten met maximaal 30% DEET gebruiken. Adviezen voor het gebruik van DEET staan beschreven in de LCR-folder DEET op reis.
 • Slaap onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte.

Is een persoon met een zikavirusinfectie besmettelijk?

In de eerste week nadat klachten ontstaan, kan het virus van mensen naar muggen overgedragen worden. Dit gebeurt alleen als zij door een mug worden gestoken die in staat is om het virus over te dragen. Het is daarom belangrijk dat mensen die mogelijk besmet zijn met het zikavirus, muggenwerende maatregelen nemen en onder een klamboe slapen om te voorkomen dat ze geprikt worden. Zo voorkomen ze dat ze een mug besmetten die het virus verder kan verspreiden. Dit geldt alleen voor gebieden waar de steekmuggen voorkomen die het zikavirus kunnen overbrengen. Dat is in Nederland niet het geval.

Is het zikavirus via seks overdraagbaar?

Het zikavirus wordt vooral overgedragen door muggen. Maar in enkele gevallen is er ook sprake van seksuele overdracht. Daarom worden mannen die in landen zijn geweest waar zikavirus heerst uit voorzorg geadviseerd om na terugkomst gedurende twee maanden een condoom te gebruiken bij seksueel contact.

Waarom adviseert het RIVM twee maanden condoomgebruik na een bezoek aan een gebied waar zikavirus heerst en de WHO en het ECDC 6 maanden?

De WHO en het ECDC adviseren mannen die in een gebied zijn geweest waar zikavirus heerst om 6 maanden een condoom te gebruiken. Dit is gebaseerd op het feit dat na 6 maanden nog genetisch materiaal van het zikavirus aangetroffen is in sperma. Het is niet duidelijk of het om dood of levend virus gaat. Tot nu toe is nog nooit overdracht van zikavirus aangetoond van man naar vrouw ná 41 dagen. Daarom adviseert het RIVM om gedurende 2 maanden een condoom te gebruiken na terugkeer.

Muggen

Welke muggen kunnen het zikavirus overdragen?

De gelekoortsmug of denguemug (Aedes aegypti) is de belangrijkste mug die het virus tussen mensen overdraagt. Van de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) is bekend dat zij het zikavirus van mens op mens heeft overgedragen. Dat was in Gabon in 2007. De rol van de Aziatische tijgermug in andere uitbraken met het zikavirus is onduidelijk.

Komen de muggen die zikavirus overbrengen ook in Nederland voor?

De gelekoortsmug komt niet in Nederland voor en ook nauwelijks in Europa, de mug heeft zich alleen gevestigd op Madeira en Oost Turkije. De Aziatische tijgermug komt alleen voor in het zuiden van Europa. In Nederland komen verschillende Aedes-muggen voor, waaronder de Aziatische bosmug (Aedes japonicus). Deze bosmug houdt van groene en/of bosrijke gebieden en leeft niet in de buurt van mensen. De mug steekt vooral zoogdieren maar ook mensen als die er zijn. De Aziatische bosmug is nooit betrokken geweest bij verspreiding van het zikavirus of verwante virussen.
De gelekoortsmug komt wel voor op de overzeese Rijksdelen Bonaire, St. Eustatius en Saba. Het virus heeft zich dan ook naar deze eilanden verspreid. Voor de eilanden gelden daarom andere adviezen dan voor Nederland. Zie Informatie zikavirus voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Is het mogelijk dat de gelekoortsmug en tijgermug naar Nederland komen?

Muggen kunnen zich op grote afstanden verspreiden wanneer de eitjes (of larven) ‘meeliften’ met internationaal transport van producten. Het is niet waarschijnlijk dat ze zich op natuurlijke wijze vanuit Zuid-Europa verspreiden. De tijgermug komt incidenteel naar Nederland via de handel van tweedehands autobanden en Lucky Bamboo-planten. Omdat de tijgermug ziekteverwekkers kan overdragen, zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat de mug op deze manier wordt ingevoerd en zich hier vestigt of verspreidt. Daarnaast voert de NVWA regelmatig controles uit bij bandenbedrijven om te kijken of de mug niet mee is gekomen. Als zij de mug vinden, beginnen zij direct met de bestrijding van de mug en wordt de controle geïntensiveerd. Op deze manier zorgt de overheid dat de tijgermug zich hier niet kan vestigen. De gelekoortsmug is een tropische mug en kan niet overleven in Nederland. Daarvoor is het hier te koud.

Zikavirus wereldwijd

Kan ik in Nederland besmet raken met het zikavirus?

Nee.  In Nederland komen de steekmuggen die het zikavirus kunnen overdragen niet voor. Uitzondering hierop zijn de overzeese Rijksdelen (Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten), daar komt de steekmug die het virus kan overdragen wel voor.

Kan er een uitbraak van het zikavirus in Zuid-Europa komen?

In het zuiden van Europa komt de Aziatische tijgermug voor. De tijgermug kan virussen overbrengen die knokkelkoorts (dengue) en chikungunya veroorzaken. Bij één uitbraak van het zikavirus is bekend dat het zikavirus door de tijgermug is overgedragen. Bij alle andere uitbraken van het zikavirus is de betrokkenheid van de tijgermug niet aangetoond, terwijl deze mug vaak wel in het gebied leefde waar de uitbraak plaatsvond. Het is dus onduidelijk of de tijgermug een uitbraak van het zikavirus in Zuid-Europa kan veroorzaken. Het zikavirus komt nu niet voor in Zuid-Europa, maar de ontwikkelingen worden nauwlettend gevolgd door de WHO, ECDC en RIVM.

Zijn er Europese vakantielanden  waar ik risico loop op besmetting met het zikavirus?

Op dit moment zijn er geen Europese vakantielanden waar zikavirus heerst. Het risico op besmetting van reizigers in Europa wordt ook voor komende zomer als klein ingeschat. Er is dan ook geen reden voor een beperkend reisadvies voor Europese vakantielanden. De lokale situatie in de Europese vakantielanden wordt goed in de gaten gehouden. Mocht er aanleiding voor zijn, dan wordt dit advies zo nodig aangepast.

Kan ik het zikavirus oplopen in Suriname of de overzeese gebieden (Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Saba of St Eustatius)?

Ja. In Suriname en de overzeese gebieden komt de steekmug die het virus kan overdragen voor. Er is in Suriname en op de eilanden lokale verspreiding van het zikavirus. Zie ook Informatie zikavirus voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Kan ik het zikavirus ook in Azië en Afrika oplopen?

Het zikavirus komt waarschijnlijk al vele decennia voor in tropische gebieden van Afrika en Azië. Voor zover bekend is, heeft dit niet tot grote problemen geleid. Het virus komt in deze gebieden wel voor, maar in veel mindere mate dan nu het geval is in Zuid- en Midden-Amerika. De kans dat je in Azië en Afrika het zikavirus oploopt is dan ook aanzienlijk kleiner. In Azië en Afrika komen ook andere ziekten voor die voor zwangere vrouwen gevaarlijk zijn, zoals malaria. Deze gebieden zijn daarom veel minder populaire vakantiebestemmingen voor zwangere vrouwen en hiervoor geldt al van oudsher het advies om de noodzaak van een dergelijke reis goed te overwegen.

Kan ik het zikavirus ook in Thailand  of andere Zuidoost-Aziatische landen oplopen?

In Thailand is het zikavirus regulier op kleine schaal aanwezig. De kans om hier zikavirus op te lopen is waarschijnlijk heel klein. In Thailand is het zikavirus, in het verleden aangetoond en een groot deel van de bevolking is hier inmiddels immuun voor. Er kunnen daarom wel enkele gevallen van zikavirus voorkomen, maar geen grote aantallen.  Er is geen sprake van een grootschalige epidemie. Het zelfde geldt voor andere landen waar in het verleden zikavirus is geweest, zoals Vietnam en de Filipijnen.

Kijk ook bij Landen waar het zikavirus voorkomt.

Adviezen voor reizigers

Ik ga op reis naar gebied waar het zikavirus heerst, wat kan ik doen?

De muggen die het zikavirus kunnen overdragen, kunnen ook dengue en chikungunya overbrengen. Het is belangrijk om overdag en ‘s avonds zorgvuldig antimuggenmaatregelen te nemen in gebieden waar het zikavirus voorkomt. Muggenwerende maatregelen zijn:

 • Draag bedekkende kleding.
 • Smeer onbedekte huid in met een muggenwereldmiddel dat DEETbevat. . Kinderen jonger dan 2 en zwangere vrouwen mogen alleen producten met maximaal 30% DEET gebruiken. Adviezen voor het gebruik van DEET staan beschreven in de LCR-folder DEET op reis.
 • Slaap altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe of in een muggenvrije ruimte.

Reizigers met een immuunstoornis of een chronische ziekte worden evenals zwangere vrouwen geadviseerd voor vertrek advies bij een behandelend arts of GGD te vragen.

Kan ik bloed doneren na terugkomst uit Latijns- of Midden-Amerika?

Reizigers die terugkeren uit een bestemming buiten Europa mogen sowieso de eerste vier weken na terugkomst geen bloed doneren bij de Nederlandse bloedbanken. Deze periode is nodig om te zorgen dat tropische ziekten, zoals malaria en dengue en nu dus ook zikavirus, niet overgedragen kunnen worden via een bloedtransfusie. Mocht een reiziger (ongemerkt) besmet zijn geraakt met het zikavirus, dan is het virus na een maand zeker uit het bloed verdwenen. Na een maand kan weer veilig bloed gedoneerd worden.

 
 
aedes aegypti mug

Gerelateerde onderwerpen

Home / Documenten en publicaties / Vragen en antwoorden Zikavirus

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu