Gebeurt het niet vaker dat er veel kinkhoest voorkomt onder baby's? 

Bij de laatste piek in 2012 kregen ook veel pasgeborenen kinkhoest. Toen lag dit aantal op ongeveer 2-3 per week. Nu zijn er met zo’n 20 meldingen per week dus veel meer baby's ziek. Ook werden in 2012 zwangere vrouwen nog niet tegen kinkhoest gevaccineerd.  

Is het bijzonder dat er kinkhoest in Nederland voorkomt? 

Tijdens de Coronapandemie zagen we vrijwel geen kinkhoest. Daarvoor kregen elk jaar mensen kinkhoest. Het aantal kinderen en vooral het aantal baby’s met kinkhoest is op dit moment echter veel groter dan normaal. 

Ik ben zwanger en wil me laten vaccineren, wat moet ik doen? 

Maak een afspraak bij jouw GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) of JGZ Jeugdgezondheidszorg (Jeugdgezondheidszorg) (consultatiebureau). Via de postcodechceker kun je gemakkelijk de gegevens van jouw GGD of JGZ opzoeken. 

Wanneer beschermt vaccinatie tegen kinkhoest? 

Met een kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap (de 22-wekenprik) is een baby meteen na de geboorte beschermd tegen kinkhoest. Deze bescherming duurt een aantal maanden, daarom is het belangrijk om de baby ook de vaccinaties uit het rijksvaccinatieprogramma te geven. De kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap is een DKT difterie, kinkhoest en tetanus (difterie, kinkhoest en tetanus)-vacccinatie, die ook beschermt tegen difterie en tetanus.  

Hoe goed werkt de kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap? 

De DKT-vaccinatie voorkomt bij 9 van de 10 baby’s jonger dan 3 maanden een  kinkhoestinfectie. Dat is gebleken uit een groot onderzoek in het Verenigd Koninkrijk, waar de vaccinatie al sinds 2012 wordt gegeven. 

Moet ik ook contact vermijden met mensen die hoesten en snotteren als ik hoogzwanger ben, maar wel ben gevaccineerd? 

Als je zwanger bent en je hebt de kinkhoestvaccinatie (22-wekenprik) gehaald, ben jij beschermd tegen kinkhoest. Ook je baby is dan meteen na de geboorte beschermd. De vaccinatie voorkomt bij 9 van de 10 baby’s jonger dan 3 maanden een  kinkhoestinfectie. Maar de vaccinatie beschermt dus niet volledig. Nu kinkhoest en andere luchtweginfecties zo veel voorkomen, is het verstandig om voorzichtig te zijn. Voor de zekerheid kun je dan beter contact vermijden met mensen die hoesten en snotteren.