Het RIVM stelt de gegevens over de luchtkwaliteit beschikbaar voor de campagne ‘Gezonde Lucht’ van het Longfonds. In de campagne kunnen burgers de luchtkwaliteit in hun directe omgeving te weten komen. RIVM levert hiervoor elk uur een gedetailleerde luchtkwaliteitskaart van Nederland.

“Wij willen graag dat de gegevens die wij met onze partners verzamelen zo breed mogelijk beschikbaar zijn voor burgers en organisaties. En dat Nederlanders steeds beter en makkelijker te weten kunnen komen hoe schoon de lucht is die zij inademen” zegt Kees van Luijk, hoofd Milieukwaliteit RIVM.

“Vooral in steden zijn inwoners vaak bezorgd over de lucht in hun omgeving. RIVM begrijpt die zorgen. Ook al voldoet de lucht op de meeste plaatsen in Nederland aan de Europese luchtkwaliteitsnormen, blootstelling aan luchtverontreiniging heeft nog steeds een aanzienlijk effect op de volksgezondheid. Het is dus goed als mensen zelf kunnen zien hoe het met de luchtkwaliteit in hun directe omgeving gesteld is.”

In de kaart staat de luchtkwaliteit van elk vakje van 125 bij 125 meter in Nederland. De kaart is gebaseerd op berekeningen en op de metingen van rond de honderd meetstations verspreid over heel Nederland. RIVM werkt hierbij samen met de meetnetten van de DCMR Milieudienst Rijnmond (Milieudienst Rijnmond), de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) Amsterdam, de provincie Limburg en de omgevingsdiensten van Brabant en Arnhem.

In een kort filmpje laat het RIVM zien hoe de getallen en kaarten uit de campagne tot stand komen. Actuele metingen en de luchtkwaliteitsverwachting van RIVM en partners kunt u vinden op de website Luchtmeetnet.nl en in de app “Mijn luchtkwaliteit”. De gedetailleerde kaart die gebruikt wordt in de campagne vindt u daar ook, op de website onder het menu “kaart” en in de app onder de weergave “berekend”. Een versie van de kaart met aangepaste kleurenschalen is te zien op samenmeten.rivm.nl/uurkaart.

Burgers meten zelf ook

Het RIVM deelt niet alleen data met iedereen die ervan gebruik wil maken, het werkt ook andersom: steeds meer Nederlanders delen de resultaten van eigen luchtmetingen met het RIVM. Burgers gaan vaker zelf hun omgeving monitoren en oplossingen bedenken. Het RIVM ondersteunt nieuwe luchtmeetinitiatieven met het kennisportaal Samen meten aan luchtkwaliteit.