Het RIVM start in samenwerking met regionale zorgnetwerken een groot landelijk onderzoek naar resistente bacteriën in verpleeghuizen. Dit zijn bacteriën die ongevoelig zijn voor antibiotica. Steeds meer bacteriën worden ongevoelig voor antibiotica. Dat kan betekenen dat een ‘gewone’ infectie zoals een blaasontsteking, moeilijker kan worden behandeld. Daardoor zijn patiënten vaak langer of ernstiger ziek. Dit betreft vooral kwetsbare mensen, zoals zieken en ouderen. Het is de bedoeling dat ongeveer 300 verpleeghuizen verspreid over het hele land mee gaan doen.

Resistente bacteriën komen in Nederland bij een klein deel van de bevolking voor. Zij bevinden zich meestal in de darm. De meeste mensen merken er niets van dat ze deze bacteriën bij zich dragen en worden zelf niet ziek. Zij kunnen deze bacteriën soms wel doorgeven aan anderen. Mensen met een zwakke gezondheid kunnen dan ziek worden en bijvoorbeeld een moeilijk te behandelen blaasontsteking krijgen. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat zulke bacteriën zich niet verspreiden. Op dit moment is nog onbekend hoe groot de omvang van het probleem is in verpleeghuizen. Daarom wordt nu bij 12.000 bewoners in 300 verpleeghuizen onderzocht of zij resistente bacteriën bij zich dragen.

Met de resultaten van het nieuwe onderzoek kunnen verpleeghuizen maatregelen nemen om verspreiding van deze bacteriën tegen te gaan. Deelnemende verpleeghuizen krijgen hulp bij de aanpak van de situatie in hun huis. Het RIVM werkt bij dit onderzoek samen met de regionale zorgnetwerken, verpleeghuizen en medisch microbiologische laboratoria.

Meer informatie
Meer informatie over het onderzoek en hoe het in zijn werk gaat is te vinden in dit filmpje en op de website van het RIVM: www.rivm.nl/ppo.