Veel gemeenten of wijken bieden activiteiten voor thuiswonende ouderen aan om gezond oud te worden en zelfstandig functioneren te bevorderen. Diverse groepen ouderen blijken niet vaak deel te nemen aan deze activiteiten. Om hen te bereiken is het van belang dat de inhoud van de activiteit aansluit bij de behoeften van deze ouderen. Dit is relevant omdat er bij deze ouderen relatief veel gezondheidswinst te behalen is.

Ouderen met een lage sociaal economische status (SES Sanitary Epidemiology and Surveillance (Sanitary Epidemiology and Surveillance)), met een klein sociaal netwerk en oudere migranten met een niet-westerse achtergrond zijn moeilijker te bereiken voor dit soort activiteiten. De lage mate van kennis over eigen lichaam, gezondheid en ziekte van deze groepen en hun gezondheid en leefstijl maakt dat er relatief veel gezondheidswinst bij hen te behalen valt. Het is daarom belangrijk dat zij bereikt worden en deelnemen aan preventieve activiteiten.

Om activiteiten goed te laten aansluiten bij de behoeften van de doelgroep is het cruciaal om ouderen bij de ontwikkeling ervan te betrekken. De wijze waarop ouderen benaderd worden is belangrijk. Ook is het creƫren van een goede en veilige sfeer, zodat persoonlijke ervaringen besproken kunnen worden, van belang. Het sociale aspect is essentieel, aangezien deelnemers uitkijken naar de gezelligheid en het samenzijn tijdens of na een activiteit.

Het aanbieden van activiteiten op een centrale locatie of het aanbieden van vervoer maakt het voor deze ouderen makkelijker om deel te nemen. Ook goede afstemming op culturele gebruiken vergroot de toegankelijkheid van deze activiteiten. Het werken met ouderen vergt sensitieve communicatie (zoals inlevingsvermogen, luister- en gespreksvaardigheden), aandacht, tijd en goede samenwerking onderling van professionals en betrokken vrijwilligers.

De factsheet geeft een overzicht van elementen die kansrijk zijn om groepen ouderen beter te bereiken met preventieve activiteiten. Deze elementen zijn gebaseerd op ervaringen van professionals met het aanbieden van preventieve activiteiten en ervaringen van ouderen met het deelnemen aan dit soort activiteiten. Hoewel de elementen vaak als bekend worden verondersteld bij de professionals die deze activiteiten ontwikkelen en uitvoeren, blijken verschillende groepen ouderen niet deel te nemen aan preventieve activiteiten. Dat komt onder andere doordat er weinig expliciete aandacht wordt besteed aan deze groepen. Maatwerk is cruciaal maar ontbreekt vaak doordat het tijdsintensief is.