De Gezondheidsraad bereidt op verzoek van het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een advies voor over een pneumokokkenvaccinatie voor ouderen. Ten behoeve van dit advies publiceert het RIVM nu een rapport met monitoringgegevens en de resultaten van verschillende wetenschappelijke studies over pneumokokken.

Pneumokokkenbacterie

De pneumokokbacterie is de belangrijkste veroorzaker van ernstige infecties als longontsteking, bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking in Nederland. Er zijn vele tientallen verschillende pneumokokkenbacteriën. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 10.000 patiënten deze ernstige infectie. Vooral ouderen lopen een grote kans aan een longontsteking te overlijden.

Sinds 2006 vaccinatie voor kinderen

Zuigelingen krijgen sinds 2006 driemaal een inenting tegen pneumokokkenziekte aangeboden vanuit het Rijksvaccinatieprogramma.  Het aantal ziektegevallen bij kinderen is door vaccinatie sindsdien sterk afgenomen. De vaccinatie beschermt tegen 10 typen pneumokokken.

Vaccinatie voor ouderen

Met de vaccinatie voor zuigelingen is ook de kans op verspreiding van de bacterie gedaald. Ook ouderen profiteren hiervan. Toch is het aantal ziektegevallen onder ouderen nog steeds hoog vanwege de besmetting met typen pneumokokken waartegen niet wordt gevaccineerd. Een pneumokokkenvaccinatie wordt momenteel niet standaard aan ouderen aangeboden. Ouderen kunnen wel via hun huisarts op eigen kosten deze vaccinatie halen.