Op 11 juni heeft het RIVM een zonkracht van 8.7 gemeten. Hoewel de metingen nog geverifieerd moeten worden is een zonkracht boven de 8,1 in meer dan 20 jaar nog nooit gemeten. De zonkracht, of UV ultraviolet (ultraviolet)-index is een maat voor de intensiteit van de UV-straling en bepaalt hoe lang de huid kan worden blootgesteld zonder rood te worden. Bij zonkracht 7 kan de huid al na 15 minuten verbranden. Zonverbranding is pas na enkele uren zichtbaar en voelbaar.

Beschermen tegen verbranding en huidkanker

Bij hoge zonkracht verbrandt de huid sneller dan bij lage zonkracht. Negatieve effecten van UV ultraviolet (ultraviolet)-straling voorkom je door:
- tijdig uit de zon te gaan,
- blootgestelde delen van de huid te bedekken,  
- zonnebrandcrème smeren.
Ook bescherming van het oog met een zonnebril is belangrijk, omdat UV-straling bij kan dragen aan staar.

Positieve en negatieve effecten van UV

Door te lang onbeschermd in de zon te zijn kunnen op korte termijn verbranding van de huid en op lange termijn tot huidveroudering en huidkanker ontstaan. Het aantal gevallen van huidkanker is de afgelopen decennia zeer sterk gestegen, meer dan voor andere vormen van kanker. In Nederland komen jaarlijks rond de 51.000 nieuwe gevallen van huidkanker voor. Daarmee is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker. Aan huidkanker overlijden jaarlijks circa 920 Nederlanders.

UV-blootstelling heeft ook een positief effect, want ons lichaam maakt hierdoor vitamine D aan. Vitamine D is van belang voor gezonde botten en spieren en heeft mogelijk ook nog ander positieve gezondheidseffecten. Een korte blootstelling van de huid bij hoge zonkracht is voldoende.