22 en 23 juni kan de zonkracht boven de 7 komen, als de zon schijnt. Afgelopen drie zomers is er niet een keer een waarde boven de 7 gemeten. De zonkracht, of UV ultraviolet (ultraviolet)-index is een maat voor de intensiteit van de UV-straling en bepaalt hoe lang de huid kan worden blootgesteld zonder rood te worden. Bij een zongevoelige huid kan zonkracht 7 al na een blootstelling van circa 15 minuten leiden tot roodheid van de huid. Zonverbranding is pas na enkele uren zichtbaar en voelbaar.

Positieve en negatieve effecten van UV ultraviolet (ultraviolet)

Door te lang onbeschermd in de zon te zijn kunnen op korte termijn verbranding van de huid en op lange termijn huidveroudering en huidkanker ontstaan. Het aantal gevallen van huidkanker is de afgelopen decennia zeer sterk gestegen, meer dan voor andere vormen van kanker. In Nederland komen jaarlijks rond de 51.000 nieuwe gevallen van huidkanker voor. Daarmee is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker. Aan huidkanker overlijden jaarlijks circa 920 Nederlanders.

UV-blootstelling heeft ook een positief effect, want ons lichaam maakt hierdoor vitamine-D aan. Vitamine-D is van belang voor gezonde botten en spieren en heeft mogelijk ook nog ander positieve gezondheidseffecten. Een korte blootstelling van de huid bij hoge zonkracht is hiervoor voldoende.

Beschermen tegen verbranding en huidkanker

Bij hoge zonkracht verbrand de huid sneller dan bij lage zonkracht. Negatieve effecten van UV-straling voorkom je door tijdig uit de zon te gaan, blootgestelde delen te bedekken of een zonnebrandcrème aan te brengen. Ook bescherming van het oog middels een zonnebril is van belang.

Actuele informatie

- De actuele zonkracht: www.rivm.nl/zonkracht
- De actuele weersvoorspelling van KNMI
- Meer informatie over huidkanker is te vinden op de website van KWF Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding (Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding) Kankerbestrijding: kwf.nl/zonnen