Luchtkwaliteitverwachting voor 20 maart 2015

Er worden vandaag (20 maart) hoge fijnstofconcentraties gemeten in Zuid-Limburg, lokaal zijn hier de concentraties onverwachts fors toe genomen. In de rest van Nederland worden deze hoge concentraties vandaag niet verwacht. Naar verwachting trekt regen in de nacht van vrijdag op zaterdag over Nederland waardoor de luchtkwaliteit zal verbeteren.

Een verhoogde concentratie fijn stof in de lucht kan, samen met een gelijktijdig optredend mengsel van andere luchtverontreiniging, leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals astma-aanvallen, benauwdheid en hoesten. Vooral bij mensen met longaandoeningen, zoals astma en COPD Chronic Obstructive Pulmonary Disease (chronische bronchitis of longemfyseem) (Chronic Obstructive Pulmonary Disease (chronische bronchitis of longemfyseem)) en (oudere) mensen met hart- en vaatziekten, kunnen de klachten verergeren.

Wanneer is er sprake van smog door fijn stof (PM10 fijnstof (fijnstof))?

Fijn stof is een mengsel van allerlei in de lucht zwevende stofdeeltjes van zowel natuurlijke als antropogene (door de mens veroorzaakt) oorsprong. Hoge concentraties van fijn stof (smog) ontstaan in perioden met hoge luchtdruk, als het helder en mooi weer is en er een zwakke tot matige oostelijke wind staat. Bij matige smog is de concentratie fijn stof 50 microgram per kubieke meter lucht of hoger. Er is sprake van ernstige smog als de daggemiddelde concentratie fijn stof hoger ligt dan 200 microgram per kubieke meter.

Verder informatie

  • Informatie over actuele en verwachte smogniveaus vindt u op NOS Nederlandse Omroep Stichting (Nederlandse Omroep Stichting)-Teletekst pagina 711 en 712, de website van het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit, en de luchtkwaliteitsapp van het RIVM, GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) Amsterdam en DCMR Milieudienst Rijnmond (Milieudienst Rijnmond).
  • Op de gezamenlijke website van alle luchtmeetnetten zijn de gemeten uurconcentraties van fijnstof te vinden.
  • Achtergrondinformatie over smog vindt u in het dossier Smog van het RIVM.
  • Als u klachten ondervindt, kunt u hierover contact opnemen met uw huisarts of de plaatselijke GGD.

De smogverwachting wordt gebaseerd op modelberekeningen. Modelberekeningen kennen onzekerheden, dit kan er toe leiden dat de werkelijk gemeten concentraties lager of hoger uitvallen dan verwacht.