Op de uitnodiging van het RIVM aan (ex-)medewerkers van Defensie en andere belanghebbenden om vragen voor het onderzoek door te geven, zijn tot nu toe meer dan duizend vragen binnengekomen. Op deze manier sluit het “Gezondheidsonderzoek gebruik gevaarlijke stoffen bij Defensie; POMS Prepositioned Organizational Materiel Storage (Prepositioned Organizational Materiel Storage), chroom-6 en CARC Chemical Agent Resistant Coating (Chemical Agent Resistant Coating)” goed aan bij wat er leeft. De eerste onderzoeksvragen zijn nu vastgesteld en het RIVM is begonnen met het onderzoeken en beantwoorden.

De tot nu toe binnengekomen vragen zijn verzameld door het RIVM en gesorteerd en gebundeld in een kortere lijst met enkele tientallen onderzoeksvragen. De lijst is voorgelegd aan de Paritaire Commissie. Deze commissie, bestaande uit vertegenwoordigers van Defensie (de werkgever) en vakbonden (de werknemers), heeft besloten welke vragen het RIVM moet onderzoeken en in welke volgorde. De lijst met deze vastgestelde onderzoeksvragen kunt u downloaden via de RIVM-website.

(Ex-)medewerkers van Defensie kunnen hun vragen nog altijd doorgeven via een online vragenlijst of door deel te nemen aan een focusgroepgesprek. Andere belanghebbenden, zoals de vakbonden, Defensie, letselschade-advocaten, register-experts, Nederlands Centrum voor Beroepsziekten en Onderzoeksraad voor de Veiligheid, hebben ook vragen doorgegeven. Daarnaast heeft het RIVM de vragen meegenomen die voortgekomen zijn uit informatie en documenten, zoals van belanghebbenden of stukken uit de Tweede Kamer, die het RIVM heeft ontvangen in het kader van dit onderzoek. Als nieuwe vragen binnenkomen, worden deze ook voorgelegd aan de Paritaire Commissie voor vaststelling en prioritering.