Het nieuwe schooljaar is weer begonnen. Op de meeste scholen controleren de luizenouders de kinderen dan op hoofdluis. Heeft uw kind hoofdluis? Grijp meteen in. Want luizen verspreiden zich snel onder groepen kinderen.

Hoofdluis

Hoofdluizen zijn kleine parasieten die tussen de haren op het hoofd leven en daar overleven door bloed te zuigen. Hoofdluizen zijn vooral vervelend, ze zorgen voor veel jeuk. En ze kunnen zich snel verspreiden onder groepen kinderen. Luizen komen niet alleen voor bij kinderen op de basisschool, maar bij kinderen die naar de middelbare school gaan. Vooral kinderen met lang haar hebben vaker last van hoofdluis, waarschijnlijk omdat de hoofdluis dan makkelijker van het ene hoofd naar het andere kan overgaan. Luizen verspreiden zich niet via jassen, (verkleed-)kleren, petten of beddengoed.

Controleren

Wilt u hoofdluis voorkomen, dan is het belangrijk om regelmatig te controleren. Zo kunt u hoofdluis in een vroeg stadium ontdekken en is de behandeling makkelijker. U kunt kinderen en uzelf controleren door goed tussen de haren te kijken, vooral achter de oren en in de nek. De hoofdluizen zijn ongeveer 3 milimeter groot en ze bewegen. Ook als u grijswitte puntjes ziet die een de haren vastgepakt zijn, is er mogelijk sprake van hoofdluis. Dit zijn de eitjes van de hoofdluis.

Behandelen

Als uw kind hoofdluis heeft, is het belangrijk om dit grondig aan te pakken. Controleer ook alle gezinsleden en vertel vriendjes en de leerkracht dat uw kind hoofdluis heeft. U kunt hoofdluis behandelen door twee weken lang elke dag de haren te kammen met een fijntandige kam. Dat gaat het beste in combinatie met crèmespoeling. De eitjes kunt u met uw nagels van de haren verwijderen. U kunt ook een antihoofdluismiddel gebruiken. Het is belangrijk om ook dan twee weken lang elke dag de haren uit te kammen met een fijntandige kam.

Meer weten?

Meer informatie kunt u vinden in het dossier hoofdluis. Hier vindt u ook een instructievideo voor het controleren en behandelen van hoofdluis. Daarnaast kunt u via de website meedoen aan het onderzoek 'Luis Thuis?’. U meldt dan of uw kind hoofdluis heeft en vult een vragenlijstje in. Het RIVM kan dan inzicht krijgen in de risicofactoren van hoofdluis.