In het eerste jaar van het bevolkingsonderzoek darmkanker namen meer mensen deel aan het bevolkingsonderzoek dan verwacht. Bij bijna 2.500 van hen is darmkanker gevonden. Dit blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC Erasmus University Medical Center (Erasmus University Medical Center) en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in opdracht van het RIVM. Hiervoor zijn de gegevens van 741.914 genodigden geanalyseerd. Door de onverwacht hoge deelname blijft de coloscopiecapaciteit in sommige gebieden een aandachtspunt.

Het deelnamepercentage aan het bevolkingsonderzoek is 71,3% (529.056 mensen). Dit is nog hoger dan de 68% deelname in de eerste helft van 2014 en aanzienlijk hoger dan was verwacht op basis van de proefbevolkingsonderzoeken (60%). Hierdoor is er in sommige gebieden een tekort aan capaciteit voor vervolgonderzoek. Dit betekent dat een deel van de mensen later wordt uitgenodigd dan gepland.

Na aanpassing van afkapwaarde van de ontlastingstest daalde het aantal doorverwijzingen naar 6,3%, conform de prognoses op basis van eerdere onderzoeken. Van de 31.759 mensen bij wie een coloscopie is gedaan, is bij 2.483 (7,8%) mensen darmkanker gevonden en bij 12.030 (37,9%) mensen gevorderde poliepen. Sommige poliepen kunnen uitgroeien tot darmkanker. Door poliepen te verwijderen, kan darmkanker worden voorkomen. Met uitzondering van de hogere deelnamebereidheid komen de cijfers  grotendeels overeen met de prognoses op basis van eerdere onderzoeken.

Gefaseerde invoering

Het bevolkingsonderzoek wordt gefaseerd ingevoerd. De reden hiervoor is dat er voldoende tijd nodig is om de benodigde capaciteit op te bouwen voor het uitvoeren van het vervolgonderzoek. Bij een ongunstige uitslag ontvangt een deelnemer een uitnodiging voor een intakegesprek en een coloscopie in een ziekenhuis of endoscopiecentrum. Het streven is de wachttijd voor dit vervolgonderzoek zo kort mogelijk te houden, zodat deelnemers zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen wat hun ongunstige uitslag inhoudt.

Minder sterfte

Darmkanker wordt ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Het duurt lang voordat darmkanker zich ontwikkelt, klachten geeft en een patiƫnt met deze klachten naar een arts gaat. Via het bevolkingsonderzoek is darmkanker in een eerder stadium op te sporen. Dankzij het bevolkingsonderzoek komen deze mensen eerder in beeld bij maag-darm-leverartsen. Door vroege opsporing is de behandeling van darmkanker vaak minder zwaar en zijn er meer behandelopties mogelijk. Darmkanker is te voorkomen door mogelijke voorstadia van darmkanker, poliepen, te verwijderen. Door de invoering van het bevolkingsonderzoek zullen uiteindelijk minder mensen sterven door deze ziekte.

Voor meer informatie over het bevolkingsonderzoek, zie www.bevolkingsonderzoekdarmkanker.nl.