RIVM logo, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Update nieuw coronavirus: aanwijzing voor overdracht van mens op mens

Publicatiedatum: 11 februari 2013
Wijzigingsdatum: 20 oktober 2016
Vandaag, 13 februari 2013, heeft de Engelse Health Protection Agency (HPA) een nieuw geval van besmetting met het nieuwe coronavirus bevestigd. Wereldwijd zijn er 11 patiënten gemeld met ernstige luchtwegklachten veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. De meldingen komen vanuit Saoedi-Arabië, Qatar, Jordanië, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

In totaal zijn er nu 11 patiënten met een infectie met dit virus gemeld, waarvan er 5 zijn overleden. Deze nieuwe patiënt heeft recentelijk geen verre reizen gemaakt, maar heeft wel nauw contact gehad met de 10e patiënt die recent door de Engelse gezondheidsautoriteiten werd gerapporteerd, en die familie van hem is. Daarom zegt de Britse Health Protection Agency sterke aanwijzingen te hebben dat het nieuw type coronavirus ook overdraagbaar is van mens op mens. Wel werd opgemerkt dat betrokkene een medische aandoening heeft die hem mogelijk gevoeliger maakt voor infectie met het virus.

Het nieuwe coronavirus werd in september 2012 ontdekt door virologen van het Erasmus MC. Het kan ernstige luchtwegklachten met hoge koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen veroorzaken. Doordat de gezondheidsautoriteiten nu alert zijn op infecties met dit virus, is het de verwachting dat er in de komende tijd vaker patiënten met dit nieuwe coronavirus gemeld worden. In Nederland is een dergelijke patiënt tot dusverre nog niet gemeld.

Link naar website van het HPA

 

Home / Documenten en publicaties / 2013 / Update nieuw coronavirus: aanwijzing voor overdracht van mens op mens

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu