Norovirus weer belangrijkste veroorzaker van ziekte-uitbraken door voedsel In 2019 registreerden de NVWA en de GGD’en minder uitbraken van voedselgerelateerde infecties en vergiftigingen dan in 2018.
Voedselinfecties: norovirus zorgt voor de meeste zieken In 2017 registreerde de NVWA meer uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen dan in 2016. Of er afgelopen jaarmeer uitbraken waren of dat er alleen meer meldingen zijn is niet bekend.
Besmet voedsel veroorzaakt 14 procent ziektelast door norovirus Uit internationaal onderzoek blijkt dat zo’n 14% van alle infecties door norovirussen is toe te schrijven aan besmet voedsel.
Aantal zieken gelijk ondanks lichte stijging aantal uitbraken voedselvergiftiging Uit het rapport ‘Registratie van voedselinfecties en –vergiftigingen 2013’ van het RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat er bij 290 uitbraken 1.460 mensen ziek geword
Toename voedselinfecties in 2012 In 2012 is een toename te zien in het aantal gemelde voedselinfecties en -vergiftigingen ten opzichte van eerdere jaren.
Meer mensen bezoeken SOA-poliklinieken met chlamydia en gonorroe infecties In 2012 is het aantal consulten bij SOA-poliklinieken in Nederland toegenomen met 7% ten opzichte van het vorige jaar.
GGD’en vinden steeds meer soa’s De soapoliklinieken van de GGD’en weten steeds effectiever mensen op te sporen en te behandelen die een hoog risico hebben op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s).
Nationaal soa/hiv plan 2012-2016 In het soa/hiv-plan zet het RIVM, in afstemming met alle relevante partijen uit het veld uiteen, hoe de preventie en bestrijding van soa/hiv de komende jaren vorm zal worden gegeven.
Opsporen van buikgriepvirus in voedsel verdient meer aandacht Wereldwijd moet er meer aandacht komen voor het opsporen van voedsel dat besmet is met het norovirus. Daardoor zouden veel uitbraken van deze zeer besmettelijke buikgriep kunnen worden voorkomen.