Groter aantal longontstekingen in de buurt van veehouderijen opnieuw bevestigd Uit nieuw onderzoek blijkt dat mensen die in landelijke gebieden wonen met veel veehouderijen nog steeds een grotere kans hebben op een longontsteking dan mensen die in landelijke gebieden wonen met minder of geen veehouderijen in de buurt.
Verslag webinar VGO-III Op woensdag 21 april jl. organiseerde LTO Nederland in samenwerking met RIVM, UU/IRAS en WVBR een webinar over de voortgang van het programma naar Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO-III).
Norovirus weer belangrijkste veroorzaker van ziekte-uitbraken door voedsel In 2019 registreerden de NVWA en de GGD’en minder uitbraken van voedselgerelateerde infecties en vergiftigingen dan in 2018.
Ook in Utrecht, Gelderland en Overijssel meer kans op longontsteking dichtbij geitenhouderij Wie in een gebied woont met veel intensieve veehouderij, heeft meer kans op een longontsteking. Dat geldt vooral voor mensen die in de buurt van geitenhouderijen wonen.
Relatie nabijheid geitenhouderij en verhoogde kans op longontsteking bevestigd Mensen die in de nabijheid van een geitenhouderij wonen, hebben meer kans op longontsteking dan gemiddeld. Het gaat om een straal van twee kilometer rondom geitenhouderijen.
Voedselinfecties: norovirus zorgt voor de meeste zieken In 2017 registreerde de NVWA meer uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen dan in 2016. Of er afgelopen jaarmeer uitbraken waren of dat er alleen meer meldingen zijn is niet bekend.
STEC en Campylobacter gevonden bij melkgeiten en melkschapen Twee soorten bacteriën die bij de mens diarree kunnen veroorzaken (STEC en Campylobacter) komen veel voor op melkgeitenbedrijven en melkschapenbedrijven.
Vaker longontstekingen in de buurt van veehouderijen Mensen die in de buurt van pluimvee- en geitenhouderijen wonen hebben vaker last van longontstekingen.
Veehouderij heeft effect op longfunctie omwonenden In de buurt van veehouderijen hebben COPD-patiënten meer complicaties van hun ziekte.
Besmet voedsel veroorzaakt 14 procent ziektelast door norovirus Uit internationaal onderzoek blijkt dat zo’n 14% van alle infecties door norovirussen is toe te schrijven aan besmet voedsel.