Mensen zelf voornaamste bron van ESBL-antibioticaresistentie De mens is de belangrijkste bron van ESBL-antibioticaresistentie, stellen onderzoekers van het ESBLAT-onderzoeksconsortium, waar het RIVM deel van uitmaakt.
Door eten van vlees niet vaker ESBL’s Mensen die geregeld vlees eten dragen niet vaker ESBL-bacteriën bij zich dan vegetariërs. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.
Meer ESBL-blootstelling door rundvlees dan door kippenvlees Hoewel ESBL-producerende bacteriën het vaakst op rauw kippenvlees voorkomen, krijgen mensen waarschijnlijk meer ESBL-bacteriën binnen via het eten van rauw of onvoldoende verhit rundvlees.
Adviseren op maat bij asbest in woningen Het RIVM en de GGD-en hebben een nieuwe richtlijn opgesteld die GGD’en volgen wanneer er sprake is van asbest in woningen of publieke gebouwen.
Geen veilige woonafstand tot veehouderijen voor infecties vast te stellen De laatste jaren is meer bekend geworden over ziekten die van dier op mens overgedragen kunnen worden. Q-koorts is hier een voorbeeld van.