De jaarlijkse Staat van Zoönosen focust zich dit jaar op preventie, met de nadruk op de productieketen van dierlijk voedsel. Net als in de afgelopen jaren zorgden bacteriële infecties via voedsel ook in 2018 voor de meeste infecties bij mensen. Het voorkómen van infecties, preventie, is dan ook een belangrijk thema.

Vooral bacteriële voedselinfecties

Zoönosen zijn infectieziekten die van dieren naar mensen kunnen overgaan. De meeste infecties van dieren naar mensen worden via voedsel overgedragen. Ook in 2018 zorgden bacteriële infecties via voedsel, zoals Campylobacter, Listeria monocytogenes, Salmonella en STEC Shigatoxineproducerende E. coli-stammen (Shigatoxineproducerende E. coli-stammen), voor de meeste infecties bij mensen. Na de daling van afgelopen jaren steeg het aantal patiënten met een STEC-infectie weer iets in 2018 (487 meldingen) vergeleken met 2017 (393 meldingen).  

Verdere daling leptospirose

De afgelopen jaren neemt het aantal patiënten met leptospirose verder af na een sterke toename in 2014. Het aantal meldingen van leptospirose daalde van 71 in 2017 naar 48 meldingen in 2018. De meerderheid van de patiënten liep de ziekte op in het buitenland. De bacteriën zitten in de urine van ratten en muizen. Vooral via zwemwater en modder raken mensen besmet. De verschijnselen van leptospirose bij mensen verschillen van milde griepachtige verschijnselen tot een ernstig ziektebeeld met geelzucht, nierfalen en bloedingen (ziekte van Weil).  

Staat van Zoönosen

De Staat van Zoönosen verschijnt jaarlijks en is een gezamenlijke uitgave van het RIVM en de NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) in samenwerking met verschillende partners. Het rapport biedt een overzicht van de meest belangrijke ontwikkelingen en trends op het gebied van zoönosen in Nederland. De Staat van Zoönosen wordt uitgereikt tijdens het jaarlijkse zoönosensymposium op 3 december 2019.