Bescherming tegen rotavirus vanaf 2024 opgenomen in Rijksvaccinatieprogramma Vanaf 2024 wordt vaccinatie tegen het rotavirus opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Het rotavirus kan hevige diarree en uitdroging bij baby’s veroorzaken, waarvoor soms ziekenhuisopname nodig is.
Aantal infecties dat maag-darmklachten veroorzaakt neemt weer toe Het aantal enterale infecties, die vooral maag-darmklachten veroorzaken, was in 2021 hoger dan in 2020, maar nog wel lager dan voor de coronapandemie.
Staat van Infectieziekten 2016 Het zikavirus werd afgelopen jaar wereldnieuws. Naast deze grote uitbraak speelden nog meer infectieziektenuitbraken in binnen- en buitenland.
Uitbraak aviaire influenza A (H5N8) bij pluimveebedrijven In november 2014 is bij enkele pluimveebedrijven in Nederland vogelgriep vastgesteld. Het gaat om de hoog pathogene variant H5N8.
Griepvirus bij zeehonden Bij zeehonden in de Waddenzee is een griepvirus vastgesteld. Het gaat om het virus influenza A(H10N7). Zeehonden worden ziek van dit virus en kunnen hieraan overlijden.
Jonge onderzoekers in beeld Onder de noemer ‘Jonge onderzoekers in beeld’ presenteren een aantal RIVM-promovendi hun onderzoek in de vorm van een korte film.
Nieuw type vogelgriep in China De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat in China bij een aantal* mensen een besmetting met een nieuw type vogelgriep is vastgesteld. Het gaat om influenza A (H7N9).
Aanpassingen meldingsplicht infectieziekten Per 1 oktober wordt de meldingsplicht voor infectieziekten, vastgelegd in de Wet publieke gezondheid, aangepast. Er vinden drie wijzigingen plaats.
Vogelgriep in Zeeland Op 25 maart 2011 is vogelgriep vastgesteld bij een pluimveebedrijf met 127.500 legkippen in het Zeeuwse Schore, gemeente Kapelle.
Nog geen griepepidemie in Nederland Op dit moment melden 87 op de 100.000 mensen griepachtige klachten bij hun huisarts.