Norovirus weer belangrijkste veroorzaker van ziekte-uitbraken door voedsel In 2019 registreerden de NVWA en de GGD’en minder uitbraken van voedselgerelateerde infecties en vergiftigingen dan in 2018.
Voedselinfecties: norovirus zorgt voor de meeste zieken In 2017 registreerde de NVWA meer uitbraken van voedselinfecties en –vergiftigingen dan in 2016. Of er afgelopen jaarmeer uitbraken waren of dat er alleen meer meldingen zijn is niet bekend.
GLOBE-dag: bodem RIVM nader bekeken Op 8 april zijn docenten welkom op het RIVM voor de jaarlijkse GLOBE-dag. Deze dag wordt geopend door de kersverse ambassadeur van GLOBE en Directeur-Generaal van het RIVM, André van der Zande.
RIVM in Brazilië: inzet bodem-watersysteem voor klimaatbestendige gezonde stad Deze week heeft een delegatie van het RIVM in Brazilië een cursus over bodembeleid gegeven.
Toename voedselinfecties in 2012 In 2012 is een toename te zien in het aantal gemelde voedselinfecties en -vergiftigingen ten opzichte van eerdere jaren.
Naslagwerk bodemverontreiniging gepubliceerd “Dealing with contaminated sites - From theory towards practical application” is een omvangrijk boek dat dit voorjaar onder leiding van een bodemkundige van het RIVM gereed is gekomen.
Opsporen van buikgriepvirus in voedsel verdient meer aandacht Wereldwijd moet er meer aandacht komen voor het opsporen van voedsel dat besmet is met het norovirus. Daardoor zouden veel uitbraken van deze zeer besmettelijke buikgriep kunnen worden voorkomen.
Omgaan met complexe milieugezondheidsrisico’s Milieugezondheidsrisico’s zijn steeds vaker grootschalig, complex en onzeker. Dit proefschrift beschrijft een aantal methoden om de effecten van deze risico’s beter in te schatten.