Luchtkwaliteit korte tijd slecht tijdens de jaarwisseling Het RIVM verwacht dat de luchtkwaliteit rond de jaarwisseling vooral in plaatsen waar vuurwerk afgestoken wordt, korte tijd slecht tot zeer slecht zal zijn.
Inventarisatie van bestrijdingsmiddelen met ZZS Uit RIVM-onderzoek blijkt dat in ongeveer 20 procent van de bestrijdingsmiddelen die in Nederland te koop zijn Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) zitten. Dit zijn stoffen die schadelijk zijn voor het milieu en onze gezondheid.
Blootstelling aan combinaties van gewasbeschermingsmiddelen via voedsel Via ons voedsel komen we dagelijks in aanraking met resten van gewasbeschermingsmiddelen. Vaak gebeurt dit met resten van verschillende middelen tegelijk.
Verschillende luchtwegvirussen gaan rond in Nederland: nu ook griepepidemie Er is een griepepidemie in Nederland. De afgelopen twee weken nam het aantal mensen met griep (influenza) flink toe.
Bijeenkomst ‘’Wat leren we van 2,5 jaar gedragsinzichten in coronatijd’’ Dinsdag 13 december 2022 oraniseerde de RIVM Gedragsunit een bijeenkomst om samen met GGD’en en gemeenten de geleerde lessen van gedragsinzichten uit de coronapandemie met elkaar te delen een blik naar de toekomst te werpen.
Verlagen onzekerheden depositieberekeningen stikstof: onderzoek naar mogelijkheden van satellieten en ensemblemodellering Een consortium van KNMI, TNO, CML, WUR en RIVM onderzoekt de komende vier jaar wat de toegevoegde waarde van satellietwaarnemingen is bij het berekenen van de stikstofdepositie op Nederlandse natuurgebieden.
'Groene plekken in de stad zijn hard nodig voor gezond stedelijk leven' Groene plekken in de stad waar je kunt ontspannen, bewegen, spelen en ontmoeten zijn belangrijk voor gezond stedelijk leven. Maar de ruimte voor deze groene plekken staat steeds meer onder druk.
Luchtkwaliteit Nederland in 2021 vrijwel hetzelfde als in 2020 Ook in 2021 voldoet Nederland voor wegverkeer aan de Europese grenswaarden voor de concentratie van stikstofdioxide in de lucht op leefniveau. Voor fijnstof is dat ook het geval langs de wegen in Nederland, met uitzondering van een weggedeelte in Velsen.
Meer aandacht nodig voor mogelijk effect drugsafval op kwaliteit drinkwater In drugsafval zitten stoffen die schadelijk zijn voor de kwaliteit van het drinkwater. Doordat dit afval gedumpt wordt kunnen deze stoffen in de bronnen van het drinkwater terechtkomen.
Mogelijk effect hergebruik bouwmaterialen op kwaliteit bodem In een circulaire economie worden bouwmaterialen langer en op nieuwe manieren hergebruikt. Dat is duurzaam, maar in bouwmaterialen kunnen vervuilende stoffen zitten zoals metalen. Om te voorkomen dat deze in de bodem terechtkomen zijn er kritische emissiewaarden.