Bij het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) zijn sinds de start van het meldpunt in 2017, 137 meldingen over vermoede bijwerkingen van mesh implantaten binnengekomen. Mesh implantaten zijn kunststof matjes of bandjes die worden gebruikt bij behandeling van bijvoorbeeld verzakking van de baarmoeder, liesbreuken of urine-incontinentie. De meldingen hebben betrekking op 155 mesh implantaten waarover in totaal 668 gezondheidsklachten zijn gemeld. 

Sinds de start van het meldpunt zijn er relatief veel meldingen over mesh implantaten binnengekomen. Daarom heeft MEBI de informatie uit deze meldingen samengevat in een factsheet. De informatie is ontleend aan de meldingen vanaf de start van het meldpunt tot en met mei 2021. De 155 mesh implantaten waarover gemeld is, zijn onder te verdelen in bekkenbodemmatjes, liesbreukmatjes, buikwandmatjes, incontinentiebandjes en darmmatjes. Vaak zijn deze implantaten gemaakt van draden van de kunststof polypropyleen. Mesh implantaten worden vastgezet in het lichaam. De meeste meldingen (61) zijn binnengekomen over bekkenbodemmatjes.

Gezondheidsklachten

Uit de meldingen blijkt dat patiënten met mesh implantaten veel algemene lichamelijke gezondheidsklachten ervaren, zoals vermoeidheid en pijn. Meer dan de helft van de gezondheidsklachten ontstaat binnen een jaar na plaatsing van het implantaat. De meeste mensen die een melding hebben gedaan, geven aan dat de gezondheidsklachten een (zeer) grote impact op het dagelijks leven hebben. Zij gaven aan dat ze door de gezondheidsklachten niet meer in staat zijn te werken, het huishouden te doen, voor de kinderen te zorgen of hobby’s uit te oefenen. Uit gegevens van MEBI blijkt verder dat ongeveer 28% van de ingebrachte mesh implantaten weer gedeeltelijk of geheel zijn verwijderd. 

Belang van melden

Door gezondheidsklachten tijdig te melden, krijgt MEBI mogelijke bijwerkingen van implantaten eerder in beeld. Als er veel of bijzondere gezondheidsklachten worden gemeld, dan kan MEBI burgers, zorgverleners en de overheid informeren. Burgers en zorgverleners kunnen vermoede bijwerkingen melden via de website van Meldpunt Bijwerkingen Implantaten.