2014 - Gezondheidsraad adviseert positief

Wegen de voordelen van het bevolkingsonderzoek nog steeds op tegen de nadelen? Op verzoek van de minister van VWS maakt de Gezondheidsraad af en toe de balans op. In 2014 stelt de Gezondheidsraad vast dat het bevolkingsonderzoek loont en er geen redenen zijn om het bevolkingsonderzoek te beëindigen.

De belangrijkste conclusies van de Gezondheidsraad in 2014:

775 sterfgevallen per jaar
Dankzij het bevolkingsonderzoek borstkanker sterven er minder vrouwen aan de ziekte. Doordat borstkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, kan de ziekte beter worden behandeld. In 2014 stelt de Gezondheidsraad op basis van het 13e evaluatierapport van het LETB vast dat door het bevolkingsonderzoek gemiddeld zo’n 775 sterfgevallen per jaar worden voorkomen.

Minder overbodige behandelingen dan gedacht
Het belangrijkste nadeel van het bevolkingsonderzoek is dat er ook overbodige behandelingen plaatsvinden. Sommige vrouwen worden behandeld voor borstkanker terwijl zij achteraf gezien tijdens hun leven geen last van borstkanker zouden hebben gehad. Dit overkomt 8 procent van de vrouwen bij wie borstkanker wordt ontdekt. 'Een groot nadeel dus', stelt de Gezondheidsraad. 'Maar het komt niet zo vaak voor als wel wordt geopperd.'

Voordelen wegen op tegen nadelen
De voordelen van het bevolkingsonderzoek wegen volgens de Gezondheidsraad op tegen de nadelen. Wel kan het onderzoek op enkele punten worden verbeterd. Op korte termijn verwacht de raad verbetering dankzij nieuwe technieken die het onderzoek minder pijnlijk maken.

Verbeteringen op langere termijn
Op langere termijn denkt de Gezondheidsraad dat het bevolkingsonderzoek nog efficiënter kan worden. Dat is mogelijk door niet alle vrouwen dezelfde screening aan te bieden maar rekening te houden met het persoonlijke risico op borstkanker. Dat risico kan bijvoorbeeld te maken hebben met erfelijkheid en een (on)gezonde levensstijl.

Terug naar tijdlijn

Rapport van de Gezondheidsraad uit 2014. Rapport Gezondheidsraad 'Bevolkingsonderzoek naar borstkanker: verwachtingen en ontwikkelingen'.