Chirurgische mondneusmaskers zijn statisch geladen. De statische lading is belangrijk voor de filterende werking van het masker. Na verloop van tijd zal de statische lading minder worden. Door de maskers opnieuw statisch te laden, zou de levensduur (houdbaarheidstermijn) mogelijk verlengd kunnen worden. Echter, de prestaties en de veiligheid van de maskers moeten wel gegarandeerd blijven. Dat moet worden aangetoond met verschillende documenten en testen. Daardoor is het de vraag of de kosten van het opnieuw statisch laden opwegen tegen de baten. 

Dit blijkt uit een opinie die het RIVM heeft opgesteld op verzoek van het Ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) over het opnieuw statisch laden van chirurgische mondneusmaskers. Tijdens de coronapandemie zijn door het ministerie op grote schaal chirurgische mondneusmaskers ingekocht. Niet alle producten in de voorraad kunnen voor de houdbaarheidsdatum worden gebruikt. 

Voldoen aan de eisen

Opnieuw statisch geladen mondneusmaskers moeten voldoen aan de geldende eisen. De partij die de maskers opnieuw op de markt brengt, moet aantonen dat de maskers tijdens de nieuw vastgestelde houdbaarheidstermijn goed blijven functioneren. Daarvoor moeten diverse testen worden uitgevoerd, bijvoorbeeld voor de filterende werking en het tegenhouden van (bloed)spatten. Daarnaast moet wettelijk verplichte documentatie worden opgesteld, zoals een risicoanalyse en een checklist voor het voldoen aan de algemene veiligheids- en prestatie-eisen. Het uitvoeren van de testen en het opstellen van documentatie kan enkele maanden duren. Voor het op de markt brengen van de opnieuw statisch geladen maskers moet een bedrijf of instelling de verantwoordelijkheid nemen voor de procedure voor CE Conformité Européenne (Conformité Européenne)-markering én voor de veiligheid en kwaliteit, ook al heeft deze partij de maskers niet zelf gemaakt. 
 

Gerelateerde onderwerpen


  • Medische hulpmiddelen

    Medische hulpmiddelen zijn producten die vallen onder de Wet op de medische hulpmiddelen. In de praktijk komt dat neer op alle apparatuur, software en gebruiksartikelen in de zorg met de uitzondering van geneesmiddelen. Het RIVM voert laboratorium en bureauonderzoek, zoals literatuuronderzoek en beoordelingen van dossiers, uit aan medische hulpmiddelen. Dit onderzoek vindt vaak plaats na een incident met een medisch hulpmiddel of naar aanleiding van signalen uit het veld. De veiligheid van de patiƫnt is daarbij het uitgangspunt.