De oorzaak van griep is een virus. Sommige mensen kunnen er ernstig ziek van worden. Dat geldt vooral voor mensen van 60 jaar en ouder of mensen met bepaalde aandoeningen. Denk daarbij aan diabetes, een hartziekte, longziekte, nierziekte of een lagere weerstand door ziekte of medicijngebruik. Huisartsen en instellingsartsen nodigen deze groepen mensen elk najaar uit voor een gratis griepprik. Deze prik beschermt tegen ernstige gevolgen van griep.

Griep is erger dan verkoudheid

Door griep voelt u zich ziek. U krijgt meestal hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn of koude rillingen die plotseling ontstaan. Het duurt meestal 1 tot 3 weken voordat u weer beter bent. Het griepvirus (influenzavirus) veroorzaakt de griep. Griep is een besmettelijke ziekte. U kunt het virus dus aan andere mensen doorgeven. Die kunnen dan ook weer ziek worden.

Vaak gebruiken mensen verkoudheid en griep door elkaar. Maar voor de doelgroep van de jaarlijkse griepprik kan de griep ernstigere gevolgen hebben. Denk aan een blijvende verminderde conditie, het erger worden van bestaande aandoeningen, ziekenhuisopname of zelfs overlijden. Elk jaar sterven er ongeveer 4.700 mensen door de griep.

Meer informatie over griep is te vinden op deze RIVM-webpagina en op Ik heb griep | Thuisarts.nl.

Hoe werkt de griepprik?

De griepprik leert uw lichaam zich te verdedigen tegen het griepvirus. Daardoor gaat uw lichaam het griepvirus meteen herkennen en kan het snel reageren op de infectie. Dit verkleint de kans om griep te krijgen met 30%. Het kan zijn dat u ondanks de prik toch griep krijgt. De griepprik zorgt er dan meestal wel voor dat u minder ernstig ziek wordt. Zo heeft u 40% minder kans om opgenomen te worden in het ziekenhuis. Hoe goed de griepprik werkt, hangt van verschillende dingen af. Op deze pagina leest u meer over hoe de griepprik werkt.

De griepprik is de beste bescherming tegen griep. Daarnaast helpt goede hygiĆ«ne om de kans dat u griep krijgt te verkleinen. Was daarom regelmatig uw handen met water en zeep, blijf thuis als u klachten hebt en hoest en nies in uw elleboog. 

Is de griepprik veilig?

De griepprik is een veilig vaccin met weinig bijwerkingen. Er is al tientallen jaren ervaring mee. Elk jaar halen wereldwijd vele miljoenen mensen de griepprik. U kunt geen griep krijgen van de griepprik. Op deze pagina leest u meer over bijwerkingen na de griepprik.
 

 

Bekijk de animatie

Voor wie is de griepprik?

De griepprik is gratis voor kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden. Bijvoorbeeld mensen van 60 jaar en ouder en mensen met long- of hartaandoeningen. Op deze webpagina vindt u de volledige lijst van groepen mensen voor wie de griepprik bedoeld is. 

Uitnodiging griepprik 

In oktober en november krijgen zo'n 6 miljoen mensen een uitnodiging voor de griepprik. Die krijgen ze van hun huisarts of instellingsarts. Hoort u bij de groep mensen die de griepprik mogen halen? Dan krijgt u een uitnodiging thuis.

Op de uitnodiging staan een datum en tijd waarop u de griepprik kunt halen. Uw huisarts of instellingsarts heeft geregeld dat u dan de griepprik kunt halen. Bijvoorbeeld door voor die dag extra personeel in te roosteren. Of door een externe locatie te huren waar grotere groepen mensen tegelijkertijd gevaccineerd kunnen worden. Wilt u de griepprik halen? Dan vragen we u om te komen op de aangegeven datum en tijd. Komt dit moment niet uit, bijvoorbeeld omdat u ziek bent? Maak dan in overleg met uw (huis)arts een nieuwe afspraak. 

Bent u uw uitnodiging kwijtgeraakt? Neem dan contact op met uw huisarts of instellingsarts. Die kan u verder helpen. 

Komt u in aanmerking voor de griepprik ? U kunt dan ook de coronaprik halen. 

Bent u geboren tussen 1 januari 1961 en 31 december 1964? Dan krijgt u ook een uitnodiging van uw huisarts om de pneumokokkenprik te halen. Deze prik beschermt u tegen het krijgen van ziekten die worden veroorzaakt door pneumokokken.

Video: Voor wie is de griepprik?