Landen waar het zikavirus voorkomt

Landen waar het zikavirus voorkomt

Het zikavirus is voor het eerst gevonden in Uganda en Tanzania in 1947. Vervolgens werd het gesignaleerd in Azië. Het virus heeft zich daarna naar Micronesië (eilandengroep in Grote of Stille Oceaan)(2007), Frans-Polynesië (2013) en richting Zuid-Amerika (2015) verspreid. In Zuid- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied komt het zikavirus momenteel op grote schaal voor. Deze gebieden worden beschouwd als epidemisch, dat wil zeggen dat de kans om hier het zikavirus op te lopen aanzienlijk is.

In de eerder aangedane gebieden, zoals grote delen van Zuidoost-Azië, Oceanië en Afrika, circuleert het virus nog steeds regelmatig onder de bevolking en is het op kleine schaal aanwezig. Een groot deel van de bevolking is waarschijnlijk inmiddels immuun voor het virus. Er kunnen daarom wel gevallen van zikavirus voorkomen, maar geen grote aantallen zoals nu in Zuid- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied. De kans om in deze gebieden zikavirus op te lopen is daarom waarschijnlijk  klein.

Landenoverzicht

Op de website van het ECDC (European Center for Disease Prevention and Control) is een overzicht te vinden van de landen waar zikavirus voorkomt. Onderzoek naar infecties met zikavirus wordt niet overal gedaan. Het is daarom mogelijk dat in omringende, tropische landen van de landen op de lijst en kaart ook een kans bestaat om het virus op te lopen.

Kaart wereldwijde verspreiding zikavirus

Kaart wereldwijde verspreiding van zikavirus

kaart wereldwijde verspreiding zikavirus (website ECDC)

Uitleg kaart wereldwijde verspreiding zikavirus

In april 2017 heeft de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) een nieuwe indeling gemaakt voor de verspreiding van het zikavirus per land. Er zijn 4 categorieën gemaakt.

  • Categorie 1/hoogrisico: gebieden met nieuwe of herintroductie van zikavirusverspreiding
  • Categorie 2/ hoogrisico: gebieden met nieuwe intense transmissie
  • Categorie 2/matig risico: gebieden met zikavirusoverdracht na eerdere zikaviruscirculatie
  • Categorie 3/laag/erg laag risico: gebieden met onderbroken zikavirusverspreiding
  • Categorie 4/laag/erg laag risico: gebieden grenzend aan een gebied met WHO categorie 2; b. Gebieden met kans op verspreiding zikavirus

Reizigersadvies voor risicogroepen

Risico voor reizigers                                                      Zwangere vrouwen Vrouwen met zwangerschapswens Preventie seksuele transmissie

Hoog risico


WHO categorie 1
WHO categorie 2

  • gebieden met nieuwe intense transmissie
Stel niet-noodzakelijke reizen uit tot na de zwangerschap. Stel de zwangerschapswens uit tot 1 maand na terugkomst. Indien de mannelijke partner heeft meegereisd, geldt het advies in kolom rechts. Mannen met een zwangere vrouw of vrouw met zwangerschapswens wordt geadviseerd om gedurende 2 maanden na terugkomst een condoom te gebruiken.

Matig risico


WHO categorie 2

  • gebieden zonder nieuwe intense transmissie
Overweeg om niet-noodzakelijke reizen uit te stellen tot na de zwangerschap. Overweeg de zwangerschapswens uit te stellen tot 1 maand na terugkomst. Indien de mannelijke partner heeft meegereisd, geldt het advies in kolom rechts. Mannen met een zwangere vrouw of vrouw met zwangerschapswens wordt geadviseerd om gedurende 2 maanden na terugkomst een condoom te gebruiken.

Laag/ zeer laag risico


WHO categorie 4

  • gebieden die grenzen aan WHO categorie 2 gebieden

WHO categorie 3
WHO categorie 4

  • gebieden die niet grenzen aan WHO categorie 2-gebieden
-- -- --

Informatie voor reizigers

Elke reiziger naar een (sub)tropisch land, in het bijzonder zwangere vrouwen, krijgt het advies om voorafgaand aan de reis naar een reizigersadvies- en vaccinatiebureau te gaan voor een persoonlijk advies over tropische infecties, zoals malaria en zikavirusinfectie.
Op de website van het LCR (Landelijke Coördinatiecentrum Reizigersadvisering) staat meer informatie over ziekten op reis (zoals zikavirus) en hoe deze kunnen worden voorkomen. Voor een persoonlijk reisadvies verwijzen wij u naar het reizigersspreekuur van bijvoorbeeld uw GGD.

Home / Onderwerpen / Z / Zikavirus / Landen waar het zikavirus voorkomt

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu