Landen waar het zikavirus voorkomt

Op de website van het ECDC (European Center for Disease Prevention and Control) is een overzicht te vinden van de landen waar zikavirus voorkomt. De praktische vertaling van de ECDC-classificatie met bijgehorende adviezen vindt u hieronder.

Kaart wereldwijde verspreiding zikavirus

kaart wereldwijde verspreiding zikavirus (website ECDC)

Informatie voor reizigers

Elke reiziger naar een (sub)tropisch land, in het bijzonder zwangere vrouwen, krijgt het advies om voorafgaand aan de reis naar een reizigersadvies- en vaccinatiebureau te gaan voor een persoonlijk advies over tropische infecties, zoals malaria en zikavirusinfectie.
Op de website van het LCR (Landelijke Coördinatiecentrum Reizigersadvisering) staat meer informatie over ziekten op reis (zoals zikavirus) en hoe deze kunnen worden voorkomen. Voor een persoonlijk reisadvies verwijzen wij u naar het reizigersspreekuur van bijvoorbeeld uw GGD.

Advies voor teruggekeerde risicogroepen

(de kleuren refereren naar de de kaart van de ECDC, zie link hierboven)

Risico                    Zwangere vrouwen Voorkómen van seksuele overdracht

Hoog risico/
matig risico

 

hoog risico zikavirushoog risico zikavirusmatig risico

 

 

Bespreek de gemaakte reis met (huis-)arts of verloskindige zodat getest kan worden of een besmetting met het zikavirus heeft plaatsgevonden. Mannen met een zwangere vrouw of vrouw met zwangerschapswens wordt geadviseerd om gedurende 2 maanden na terugkomst een condoom te gebruiken.

Laag/ zeer laag risico

 

laag risico zikaviruslaag risicolaag risico


 

Geen maatregelen nodig Geen maatregelen nodig

Home / Onderwerpen / Z / Zikavirus / Landen waar het zikavirus voorkomt

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu