Landen waar het zikavirus voorkomt

Landen waar het zikavirus  voorkomt

Het zikavirus is voor het eerst gevonden in Uganda en Tanzania in 1947. Vervolgens werd het gesignaleerd in Azië. Het virus heeft zich daarna naar Micronesië (eilandengroep in Grote of Stille Oceaan)(2007), Frans-Polynesië (2013) en richting Zuid-Amerika (2015) verspreid. In Zuid- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied komt het zikavirus momenteel op grote schaal voor. Deze gebieden worden beschouwd als epidemisch, dat wil zeggen dat de kans om hier het zikavirus op te lopen aanzienlijk is.

In de eerder aangedane gebieden, zoals grote delen van Zuidoost-Azië, Oceanië en Afrika, circuleert het virus nog steeds regelmatig onder de bevolking en is het op kleine schaal aanwezig. Een groot deel van de bevolking is waarschijnlijk inmiddels immuun voor het virus. Er kunnen daarom wel gevallen van zikavirus voorkomen, maar geen grote aantallen zoals nu in Zuid- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied. De kans om in deze gebieden zikavirus op te lopen is daarom waarschijnlijk  klein.

Landenoverzicht

Op de website van het ECDC (European Center for Disease Prevention and Control) is een overzicht te vinden van de landen waar zikavirus voorkomt. Onderzoek naar infecties met zikavirus wordt niet overal gedaan. Het is daarom mogelijk dat in omringende, tropische landen van de landen op de lijst en kaart ook een kans bestaat om het virus op te lopen.

Informatie voor reizigers

Op de website van het LCR (Landelijke Coördinatiecentrum Reizigersadvisering) staat meer informatie over ziekten op reis (zoals zikavirus) en hoe deze kunnen worden voorkomen. Voor een persoonlijk reisadvies verwijzen wij u naar het reizigersspreekuur van bijvoorbeeld uw GGD.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Home / Onderwerpen / Z / Zikavirus / Landen waar het zikavirus voorkomt

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu