Informatie zikavirus voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba

Op deze pagina’s staat informatie die relevant is voor de inwoners van de Nederlandse eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba. De situatie op deze eilanden is anders dan de situatie in Nederland. Op de eilanden komt de denguemug (Aedes aegypti, ook wel gelekoortsmug) voor die het zikavirus kan verspreiden. Daarom kan het zikavirus zich ook op de eilanden verspreiden en gelden hier andere adviezen om te voorkomen dat mensen het zikavirus krijgen.

Op het eiland Sint Eustatius zijn 16 patiënten gemeld die op het eiland besmet zijn geraakt met het zikavirus. Op Bonaire zijn 35 patiënten gemeld die besmet zijn geraakt. Op Saba zijn 9 patiënten gemeld, die op het eiland besmet zijn geraakt.

Voorkom muggenbeten en verwijder broedplaatsen!

De belangrijkste manieren om een besmetting met het zikavirus te voorkomen is door allereerst te zorgen dat muggen niet kunnen steken, en daarnaast door te zorgen dat de muggen zich niet voort kunnen planten.

Hoe voorkom ik muggenbeten?

Neem muggenwerende maatregelen. Doe dit zeker op plaatsen waar zika, dengue of chikungunya voorkomen:

 • Gebruik muggenwerende middelen met DEET. Kinderen jonger dan 2 en zwangere vrouwen mogen alleen producten met maximaal 30% DEET gebruiken. Adviezen voor het gebruik van DEET staan beschreven in de LCR-folder DEET op reis.
 • Draag bedekkende kleding.
 • Mensen die overdag rusten kunnen dit het beste doen onder een (geïmpregneerd) muggennet. 
 • Gebruik horren in ramen en deuren om het huis muggenvrij te houden.

Hoe verwijder ik broedplaatsen?

Het zikavirus wordt overgebracht door de denguemug, net zoals het denque- en chikungunyavirus. Zonder muggen kan het virus zich niet verspreiden. De meest effectieve manier om de muggen te bestrijden is om de broedplaatsen te verwijderen, zodat de mug geen eitjes kan leggen of dat eitjes zich niet kunnen ontwikkelen tot muggen.
De denguemug legt haar eitjes bij voorkeur in de buurt van mensen, in kunstmatige voorwerpen met daarin een plasje zoet water. Controleer daarom minstens één keer per week uw huis, tuin en omgeving op mogelijke broedplaatsen. Denk aan autobanden, bloemenvazen, regenbakken, emmers, plastic bakjes, schoteltjes onder plantenpotten, flessen of dopjes. Verwijder het water en bewaar de voorwerpen wanneer mogelijk op een droge plek. Dit is de meest effectieve, goedkope (en milieuvriendelijke) manier om de muggen te bestrijden.

Het zikavirus

Wat zijn de symptomen van zika?

Ongeveer 1 op de 5 mensen die met het zikavirus besmet is krijgt klachten. De klachten lijken erg op de klachten van dengue en chikungunya. De meest voorkomende klachten zijn:

 • acute, maar meestal niet hoge koorts
 • niet-etterige ontsteking van het oog
 • hoofdpijn
 • gevoelloosheid
 • spier- en gewrichtspijn (vooral van de handen en de voeten, soms met gewrichtszwelling)
 • en huiduitslag (vaak beginnend in het gezicht en uitspreidend over de rest van het lichaam).

Symptomen ontstaan meestal 3-12 dagen na een beet van een besmette mug. De meeste mensen herstellen na 2-7 dagen volledig zonder ernstige problemen.
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat besmetting met het zikavirus bij tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind (zie pagina zika en zwangerschap). Uit voorzorg wordt zwangere vrouwen geadviseerd om extra zorgvuldig muggenwerende maatregelen te nemen.

Wees alert op symptomen

Neem contact op met een arts bij koorts, gewrichtspijn en/of huiduitslag. Dit is niet alleen belangrijk voor zwangere vrouwen. De arts kan mogelijk dengue uitsluiten, in sommige gevallen kunnen hierbij namelijk ernstige complicaties ontstaan.

Wat kan ik doen als ik ziek ben?

 • Voorkom dat je door muggen gestoken wordt als je klachten hebt. Hierdoor kan de ziekte zich minder makkelijk verspreiden onder uw huis- en buurtgenoten.
 • Neem voldoende rust, slaap overdag onder een (geïmpregneerd) muggennet.
 • Drink voldoende.
 • Gebruik eventueel paracetamol om klachten te verminderen.
 • Raadpleeg een huisarts zodat bloedonderzoek gedaan kan worden.

 

Zwangere vrouw_zee

Home / Onderwerpen / Z / Zikavirus / Informatie zikavirus voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu