Pneumokokkenvaccinatie

Pneumokokkose of pneumokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de pneumokok. De bacterie bevindt zich gewoonlijk in de neusholte van gezonde mensen zonder ziekteverschijnselen te geven. De pneumokok kan infecties veroorzaken zoals oorontsteking en longontsteking. De bacterie kan ook ernstige invasieve infecties zoals bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking veroorzaken.

De vaccinatie

Er zijn heel veel verschillende subtypen pneumokokken. Kinderen worden vanuit het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd tegen pneumokokken vanaf 6 weken oud en de vaccinaties worden herhaald bij 4 en 11 maanden. Deze vaccinatie beschermt tegen de subtypen die het meest voorkomen.

Daarnaast wordt pneumokokkenvaccinatie aangeboden aan mensen met een verminderde afweer doordat hun milt niet goed werkt. Bij hen verloopt pneumokokkenziekte vaak ernstig. In het buitenland wordt pneumokokkenvaccinatie soms ook aangeboden aan ouderen. In Nederland kunnen mensen er ook voor kiezen zich te laten vaccineren tegen pneumokokken.

In 2016 wordt een advies van de Gezondheidsraad (in samenwerking met Zorginstituut Nederland) verwacht over vaccinatie tegen pneumokokken bij ouderen.

Geregistreerde vaccins in Nederland

Merknaam

Beschermt tegen

Geschikt voor personen

Pneumovax 23®*

23 pneumokokkentypen

Vanaf 2 jaar

Pneumo 23®*

23 pneumokokkentypen

Vanaf 2 jaar

Prevenar 13®

13 pneumokokkentypen

Vanaf 6 weken

Synflorix®

10 pneumokokkentypen

6 weken tot 5 jaar

Klik op de merknaam voor de bijsluiter van het vaccin.

*De duur van de bescherming van deze vaccins is beperkt. Hoe lang ze precies beschermen is niet bekend.

Houd er rekening mee dat wanneer een vaccin geregistreerd is, dit niet automatisch betekent dat het ook verkrijgbaar is in Nederland.

Vaccinatieschema

Voor volwassenen is een eenmalige vaccinatie genoeg.


Bejaard echtpaar

Hoe werkt een inenting?

Meer informatie

Home / Onderwerpen / V / Vaccinaties op maat / Pneumokokkenvaccinatie

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu