Hepatitis B-vaccinatie - buiten het Rijksvaccinatieprogramma

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus. De overdracht van het hepatitis B-virus kan plaatsvinden van moeder op kind bij de geboorte, door seksueel contact of contact met bloed. Het hepatitis B-virus veroorzaakt in eerste instantie een acute leverinfectie. Bij een deel van de patiënten blijft de infectie bestaan en gaat deze over in een chronische infectie. Door een chronische actieve hepatitis B-infectie kunnen na tien tot twintig jaar verlittekening van de lever en andere ernstige leveraandoeningen ontstaan. Mensen met chronische actieve hepatitis B kunnen op den duur ook leverkanker krijgen, waardoor mensen kunnen overlijden. Bij chronische inactieve hepatitis B blijft het virus, zonder klachten te veroorzaken, sluimerend aanwezig.

Ziekteverschijnselen

De verschijnselen van acute hepatitis B zijn moeheid, gebrekkige eetlust, spier- en gewrichtspijnen, koorts (grieperig gevoel), geelzucht en soms jeuk. Veel mensen krijgen helemaal geen ziekteverschijnselen.

De vaccinatie

Hepatitis B is sinds 2011 voor alle kinderen in Nederland onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Eerder werden kinderen gevaccineerd die een grotere kans hebben de ziekte te krijgen. Dat zijn kinderen van moeders die het hepatitis B-virus bij zich dragen (draagsters), kinderen van wie één van de ouders uit een land komt waar hepatitis B veel voorkomt en kinderen met het syndroom van Down.

Er bestaat ook een vaccinatieprogramma tegen hepatitis B voor volwassenen die tot een risicogroep behoren. Dat zijn mannen die seks hebben met mannen en sekswerkers. Daarnaast wordt hepatitis B vaccinatie door de werkgever aangeboden aan mensen die het risico lopen tijdens hun werk besmet te raken.

Reizigers die vertrekken naar landen waar hepatitis B veel voorkomt en migranten of kinderen van migranten uit gebieden waar hepatitis B heerst, kunnen er ook voor kiezen zich te laten vaccineren.

Er bestaat ook een combinatievaccin dat beschermt tegen hepatitis A en B.

Geregistreerde vaccins in Nederland

Merknaam

Beschermt tegen

Geschikt voor personen

Engerix-B®

Hepatitis B

16 jaar en ouder

HBVAXPRO® (10 µg/ml)

Hepatitis B

16 jaar en ouder

Twinrix® Adult

Hepatitis A + B

16 jaar en ouder

Engerix-B® junior (kinderdosering)

Hepatitis B

Tot en met 15 jaar

HBVAXPRO® (5 µg/0,5 ml)

Hepatitis B

Tot en met 15 jaar

Ambirix®

Hepatitis A + B

1 tot en met 15 jaar

HBVAXPRO® (40 µg/ml)

Hepatitis B

(Pre)Dialysepatiënten en patiënten met onvoldoende werking van de nieren

Fendrix®

Hepatitis B

(Pre)Dialysepatiënten en patiënten met onvoldoende werking van de nieren

Infanrix hexa®

Hepatitis B + Difterie + Kinkhoest + Tetanus + Polio + Haemophilus influenzae type b

Kinderen vanaf 6 weken, wordt gebruikt binnen het Rijksvaccinatieprogramma

Houd  er rekening mee dat wanneer een vaccin geregistreerd is, dit niet automatisch betekent dat het ook verkrijgbaar is in Nederland.

Vaccinatieschema

Voor de beste bescherming zijn een serie van 2 tot 4 vaccinaties nodig. Dit is afhankelijk van het vaccin en van de leeftijd.

Home / Onderwerpen / V / Vaccinaties op maat / Hepatitis B-vaccinatie - buiten het Rijksvaccinatieprogramma

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu