Griepvaccinatie - voor personen jonger dan 60 jaar

Griep is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden. Omdat er verschillende soorten griepvirussen zijn die steeds veranderen, kan iemand telkens opnieuw griep krijgen. Het griepvirus kan ontstekingen geven in het slijmvlies van de neus-, keel- of bijholten, maar ook van de luchtpijp of de longen. Meestal is griep onschuldig, de meeste mensen genezen zonder medische behandeling. Maar sommige mensen hebben een grotere kans op ernstige klachten als ze griep krijgen. Dit geldt voor ouderen en mensen met een chronische ziekte. Mensen die al hart- en longklachten hebben kunnen door de griep daar meer last van krijgen.

De vaccinatie

Er bestaat een vaccinatie tegen griep. Dat is de griepprik. De griepprik wordt vanuit het Nationaal Programma Grieppreventie aangeboden aan mensen met een chronische medische aandoening en aan alle mensen ouder dan 60 jaar. Daarnaast wordt de griepprik door de werkgever aangeboden aan mensen die in de zorg werken. Gezonde personen, die buiten het Nationaal Programma Grieppreventie vallen, kunnen er ook voor kiezen zich te laten vaccineren tegen griep. De griepprik moet elk jaar herhaald worden en beschermt tegen de griepvirusvarianten die in het komende winterseizoen in Nederland worden verwacht.

Geregistreerde vaccins in Nederland

Merknaam

Beschermt tegen

Geschikt voor personen

Batrevac® (Influvac®)

Griep (3 virusstammen)

Vanaf 6 maanden

Influvac Junior®

Griep (3 virusstammen)

6 tot 35 maanden

Vaxigrip®

Griep (3 virusstammen)

Vanaf 6 maanden

Inflexal® V

Griep (3 virusstammen)

Vanaf 6 maanden

Fluenz Tetra®*

Griep (4 virusstammen)

24 maanden tot 18 jaar

Klik op de merknaam voor de bijsluiter van het vaccin.

*Voor dit vaccin is er aanvullende monitoring. Dat betekent dat patiënten en zorgverleners gevraagd worden om extra alert te zijn op bijwerkingen. Meld die bijwerkingen bij Bijwerkingencentrum Lareb.

Houd er rekening mee dat wanneer een vaccin geregistreerd is, dit niet automatisch betekent dat het ook verkrijgbaar is in Nederland.

Vaccinatieschema

Volwassenen krijgen elk jaar één vaccinatie voor het begin van het griepseizoen (in oktober/november). Bij kinderen jonger dan 6 jaar, die voor het eerst gevaccineerd worden, zijn twee vaccinaties nodig.Man met griep

Hoe werkt een inenting?

Home / Onderwerpen / V / Vaccinaties op maat / Griepvaccinatie - voor personen jonger dan 60 jaar

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu