De voedselconsumptiepeiling bestaat uit meerdere deelonderzoeken (VCP Voedselconsumptiepeiling (Voedselconsumptiepeiling)'s). Hieronder staat een overzicht.


VCP Voedselconsumptiepeiling (Voedselconsumptiepeiling) 2019-2021, 1-79 jaar 

VCP 2019-2021

 

Meest recent gepubliceerde studie naar de voedselconsumptie van de algemene Nederlandse bevolking van 1 tot en met 79 jaar. De gegevens zijn verzameld van 2019 tot en met 2021. De resultaten zijn gepubliceerd op www.wateetnederland.nl. De resultaten beschrijven de soorten voedingsmiddelen die zijn gegeten en gedronken, hoeveel, waar en wanneer. Ook is gekeken of de inname van voedingsstoffen voldoende is en de Richtlijnen goede voeding worden gevolgd. Daarnaast is de consumptie  vergeleken met voorgaande peilingen.

 


VCP 2012-2016

VCP 2012-2016, 1-79 jaar

 

Gegevens over de voedselconsumptie en inname van energie en voedingsstoffen van de algemene Nederlandse bevolking van 1 tot en met 79 jaar. De gegevensverzameling liep van 2012 tot en met 2016. De resultaten beschrijven de soorten voedingsmiddelen die zijn gegeten en gedronken, hoeveel, waar en wanneer. Ook is gekeken of de inname van voedingsstoffen voldoende is en de Richtlijnen goede voeding worden gevolgd. Daarnaast is de consumptie  vergeleken met de peiling van 5 jaar eerder. 


VCP ouderen 2010-2012, 70+ jaar

 

Gegevens over de voedselconsumptie en inname van energie en voedingsstoffen van zelfstandig wonende mannen en vrouwen van 70 jaar en ouder. De voedselconsumptie is gemeten tussen oktober 2010 en februari 2012. Speciale aandacht gaat uit naar de consumptie van groente, fruit, vis en vocht, en hoeveel procent van de ouderen voldoet aan de aanbevelingen voor de inname van energie, vitamine B2, B6, B12, C en D, foliumzuur, ijzer, en calcium.


VCP 2007-2010, 7-69 jaar

 

Gegevens over de voedselconsumptie en inname van energie en voedingsstoffen van de algemene Nederlandse bevolking van 7 tot en met 69 jaar. De voedselconsumptie is gemeten tussen maart 2007 en april 2010. In het bijzonder is gekeken naar de consumptie van groenten, fruit, vezels en vis, en naar de hoeveelheid energie en het vetzuurprofiel van de voeding.


VCP jonge kinderen 2005-2006, 2-6 jaar

 

Gegevens over de voedselconsumptie en inname van energie en voedingsstoffen van jonge kinderen van 2 tot en met 6 jaar. De voedselconsumptie is gemeten tussen oktober 2005 en november 2006.


VCP jongvolwassenen 2003, 19-30 jaar

 

Gegevens over de voedselconsumptie en inname van energie en voedingsstoffen van jongvolwassenen van 19-30 jaar. De voedselconsumptie is gemeten tussen oktober en december 2003. In het bijzonder werd gekeken naar de consumptie van groenten en fruit en naar de hoeveelheid energie en het vetzuurprofiel van de voeding. VCP-Jongvolwassenen is tevens uitgevoerd als pilot voor de toepassing van een andere onderzoekstechniek dan voorheen gebruikelijk was bij de voedselconsumptiepeilingen.


VCP vóór 2003

 

Vanaf 1987 worden in Nederland voedselconsumptiepeilingen uitgevoerd. Na 2003 zijn de voedselconsumptiepeilingen uitgevoerd volgens een andere methode.

 


Voeding van niet-westerse groepen

 

Om inzicht te krijgen in de voeding van mannen en vrouwen van 18-70 jaar van Surinaamse (zowel Hindoestaanse als Creoolse), Turkse en Marokkaanse afkomst in Amsterdam werd een voedselconsumptie-onderzoek uitgevoerd in samenwerking met de HELIUS a prospective cohort study on the causes of (chronic) diseases among the multi-ethnic population of Amsterdam (a prospective cohort study on the causes of (chronic) diseases among the multi-ethnic population of Amsterdam)-studie (Healthy Life in an Urban Setting, a prospective cohort study on the causes of (chronic) diseases among the multi-ethnic population of Amsterdam). In een subpopulatie van HELIUS is de voedselconsumptie nagevraagd met een voedselfrequentievragenlijst. Hiermee is de inname van energie en voedingsstoffen berekend.