Mag het een onsje minder?

Vlees

VOICE-OVER: Mag het een onsje minder?

(Een animatie.)

Van alles wat we eten, is bijna een derde afkomstig van dieren.
Vlees, zuivel, eieren en vis.
Bijna iedere dag eten we vlees. Zo'n 31 kilo vlees per persoon per jaar.
Kip, rund en varken zijn daarbij onze grote favorieten.
Peulvruchten zijn goeie vervangers van vlees.
Bijvoorbeeld bruine bonen, erwten en linzen.
Deze zijn niet alleen gezonder, maar ook beter voor het milieu.
Neem ons Hollandse bruine boontje. Daar is vijftien keer minder land voor nodig en voor de teelt worden dertien keer minder broeikasgassen uitgestoten dan voor vlees. Wat ligt er op jouw bord?

(Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Beeldtekst: Het RIVM weet wat Nederland eet. Langzaam wordt het beeld zwart.)

VOGELGEZANG

Van alles wat we eten is bijna een derde afkomstig van dieren: vlees, zuivel, eieren en vis. Bijna iedere dag eten we vlees, zo’n 31 kilo vlees per persoon per jaar*! Kip, rund en varken zijn daarbij onze grote favorieten. Peulvruchten zijn goede vervangers van vlees, bijvoorbeeld bruine bonen, erwten en linzen. Deze zijn niet alleen gezonder, maar ook beter voor het milieu. Neem ons Hollandse bruine boontje, daar is 15 keer minder land voor nodig en voor de teelt worden 13 keer minder broeigassen uitgestoten dan voor vlees. Wat ligt er op jouw bord?

* Uit een herberekening blijkt dat het zelfs 36 kilo per persoon per jaar is!