Voeding is een belangrijk onderdeel van onze manier van leven. Voeding zorgt in Nederland – samen met roken en overgewicht – voor een mindere gezondheid en verschillen in gezondheid. Met een gezond gewicht en eetpatroon kunnen we veel ‘gezondheid’ winnen. Zo heb je door gezond te eten een kleinere kans op vroeg overlijden, diabetes en hart – en vaatziekten. 

Bij een gezond voedingspatroon eten we niet te veel of te weinig. Ook eten we vooral plantaardige en weinig dierlijke producten. Een gezond menu is rijk aan groente, fruit, peulvruchten, noten, vis, volkorenproducten en heeft genoeg magere melkproducten. Daarnaast weinig rood- en bewerkt vlees, dranken met alcohol en suiker, zout en verzadigde vetzuren. Daarnaast heeft gezonde voeding genoeg maar niet te veel voedingsstoffen (zout, suiker, verzadigd vet). Bron: Gezondheidsraad: Richtlijnen Goede Voeding 2015Voedingscentrum: Schijf van Vijf

Het RIVM doet veel onderzoek naar wat mensen eten en welke voedingsstoffen ze binnenkrijgen.

Wat eet Nederland?

De Voedselconsumptiepeiling  (VCP Voedselconsumptiepeiling (Voedselconsumptiepeiling)) brengt in kaart wat Nederland eet en drinkt. De voedselconsumptiegegevens geven inzicht in de consumptie van voedingsmiddelen, de inname van macro- en microvoedingsstoffen, de inname van potentieel schadelijke chemische stoffen en in de ontwikkelingen hiervan (trends).  Daarnaast onderzoeken we  in hoeverre mensen eten en drinken  volgens de richtlijnen en normen. Of welke verschillen er zijn tussen groepen in de samenleving.

Voor dit  onderzoek  wordt gebruik gemaakt van een statistisch programma SPADE, ontwikkeld door het RIVM.

Op de website www.wateetnederland.nl is de laatste peiling en alle bijbehorende informatie te vinden.

Voedingsstatusonderzoek 

Met het Voedingsstatusonderzoek kijkt het RIVM naar de hoeveelheid voedingsstoffen in het lichaam. Dit doen we als bevestiging van de resultaten uit de VCP. Daarnaast is het voor voedingsstoffen als jodium en zout, de beste manier om de hoeveelheid te schatten. Soms wordt hiervoor ook gekeken naar bloed en urine. Het RIVM werkt hierbij samen met andere onderzoeken, zoals de Doetinchem Cohort Studie.

Aanvullend onderzoek Microvoedingsstoffen

Binnen het aanvullend onderzoek Microvoedingsstoffen beoordeelt het RIVM voedingsbeleid dat zich richt op het voldoende en veilig binnenkrijgen van microvoedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen. Daarnaast doet het RIVM verdiepend onderzoek naar onderwerpen die dat beleid mogelijk kunnen ondersteunen. Denk aan onderzoek naar de opvolging van de adviezen voor bepaalde doelgroepen om voedingssupplementen te gebruiken. Of berekeningen die het vaststellen van wettelijke maximale niveaus voor het toevoegen van microvoedingsstoffen aan voedingsmiddelen en -supplementen ondersteunen, scenario’s om inzicht te krijgen in de verwachte veranderingen bij aanpassingen in het voedingsbeleid, en ook hoe zit het met de inname van microvoedingsstoffen voor specifieke groepen in de Nederlandse bevolking en welke factoren hiervan invloed op zijn.

Samenwerking (inter)nationaal

Voor al het onderzoek dat we doen naar voeding; zowel op het gebied van gedrag als omgeving, werken we samen met diverse organisaties. Denk aan het Voedingscentrum maar bijvoorbeeld ook aan de WHOWorld Health Organisation.

Advies over verbeteringen

Naast verschillende onderzoeken, adviseert het RIVM ook gemeenten, scholen en kinderopvang over een aanpak voor gezonde voeding. Ook geven we advies aan de overheid over maatregelen om Nederland gezonder te maken. Denk aan het aantrekkelijker maken van het aanbod van gezonde voedingsmiddelen of het geven van informatie aan burgers.