Kan ik vleesallergie krijgen van een tekenbeet?
Bij een tekenbeet ‘spugen’ teken eiwitten in je bloed. Op deze eiwitten zit een stofje met de naam alfa-gal. Het afweersysteem kan antilichamen aanmaken tegen deze stof. In sommige gevallen leidt dat tot allergische reacties als iemand weer met deze stof in aanraking komt.

Alfa-gal zit niet alleen in 'tekenspuug', maar ook in rood vlees, zoals (gebakken of ongebakken) vlees van koeien, varkens, paarden (dus niet in wit vlees zoals kip of vis).  Wanneer het afweersysteem in aanraking komt met vlees, kan dat tot een allergische reactie leiden. Dit wordt alfa-galsyndroom genoemd, maar kan ook vleesallergie genoemd worden.

Hoe herken ik of ik het alfa-galsyndroom heb?
Bent u gebeten door een teek en krijgt u binnen een tot enkele dagen na de tekenbeet een allergische reactie na het eten van vlees? Dan kan er sprake zijn van het alfa-galsyndroom. De kans hierop is echter klein. 

Een allergische reactie kan zich uiten in de vorm van netelroos, kortademigheid, een verlaagde bloeddruk en patiënten kunnen last krijgen van braakneigingen en diarree.

Moet ik me zorgen maken als ik gebeten ben door en teek?
Alle teken dragen alfa-gal bij zich, echter krijgen maar weinig mensen een allergische reactie tegen deze stof.

Bent u gebeten door een teek en heeft u last van een allergische reactie na het eten van vlees? Neem dan contact op met uw huisarts.