U bevindt zich op: Home Onderwerpen R Rijksvaccinatieprogramma De ziekten Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker

Rijksvaccinatieprogramma

Baarmoederhalskanker wordt altijd veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Er zijn veel verschillende varianten van dit virus. Het HPV-vaccin beschermt tegen twee varianten die samen 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken.

Animatie Hoe werkt de HPV-prik? (YouTube) Animatie Hoe krijg je baarmoederhalskanker? (YouTube)

De inenting

Meisjes krijgen in het jaar dat ze 13 worden een uitnodiging voor de HPV-prikken. De uitnodiging voor de eerste prik krijg je in de eerste helft van het jaar. In de tweede helft van het jaar volgt een uitnodiging voor de tweede prik. De inenting werkt het beste als je nog niet met het virus in aanraking bent gekomen. Je kunt besmet raken met het virus door seksueel contact. De inenting kun je het beste krijgen als je nog niet seksueel actief bent. Daarom worden meisjes op jonge leeftijd ingeënt. De vaccinatie wordt gegeven door de GGD of CJG bij jou in de buurt.

Het vaccin

Het HPV-vaccin bestaat uit twee prikken. Tussen de twee prikken zit een periode van 6 maanden. Je krijgt de vaccinaties in je bovenarm. De vaccinaties zijn gratis en niet verplicht. Binnen het Rijksvaccinatieprogramma wordt het vaccin Cervarix gebruikt.

Van 3 naar 2 prikken

Sinds januari 2014 vervalt de prik die oorspronkelijk gepland stond om 1 maand na de 1e prik te geven (de middelste prik). Uit onderzoek van de fabrikant weten we nu dat twee prikken van het vaccin even goed beschermen als drie prikken. Dit geldt als je voor hun 15e verjaardag bent begonnen met de prikken. Als je na je 15e verjaardag met de inenting tegen HPV begint, heb je nog steeds drie prikken nodig.
Check de prikkenteller om te zien hoeveel prikken je nodig hebt!

Bijwerkingen

Wereldwijd hebben al heel veel meisjes dit vaccin gekregen. In alle landen wordt nauwkeurig bijgehouden wat mogelijke bijwerkingen van de prikken zijn. De bijwerkingen die het vaccin veroorzaakt zijn mild van aard en van korte duur. De plek waar het vaccin is toegediend kan pijnlijk, rood en gezwollen zijn. Na de vaccinatie kan vermoeidheid, hoofd- en spierpijn optreden. Die spierpijn kan soms een paar dagen duren. Ook kun je koorts krijgen. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal weer vanzelf. Bij dit vaccin zijn nooit ernstige bijwerkingen gemeld of bekend. Sommige klachten treden toevallig op in de periode kort na de vaccinatie, maar blijken niet door de vaccinatie veroorzaakt te zijn.
Meld vreemde of heftige gezondheidsklachten die na de prik optreden altijd bij uw volgende bezoek aan de GGD of CJG. Zij kunnen deze melding doorgeven aan Lareb (Nederlands Bijwerkingen Centrum). Je kunt gezondheidsklachten ook zelf melden bij Lareb. Dan wordt altijd onderzocht of de klachten te maken hebben met de vaccinatie.

 

Service

Service

Waarmerk drempelvrij.nl Webrichtlijnen; klik voor een reactie.