RS Virusinfectie

Het RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. RS-virus is een afkorting voor respiratoir syncytieel virus. Bijna alle kinderen krijgen in het eerste levensjaar een infectie met dit virus. Het virus komt met name in de winter voor.

Wat is een RS-virusinfectie?

Een RS-virusinfectie is een luchtweginfectie die wordt veroorzaakt door het respiratoir syncytieel virus. Het virus komt veel voor bij jonge kinderen. Mensen kunnen meerdere keren ziek worden door een RS-virusinfectie.

Ziekteverschijnselen

De tijd tussen besmetting en de eerste ziekteverschijnselen varieert van 2 tot 8 dagen. De meest voorkomende klachten zijn een neusverkoudheid en hoesten. Een eerste infectie op kinderleeftijd kan ernstig verlopen en gepaard gaan met koorts, benauwdheid, longontsteking of bloedvergiftiging (sepsis).  Daarnaast kan een RSV-infectie oorontsteking bij kinderen veroorzaken.

Bij een herinfectie zijn de symptomen veelal mild. Bij ouderen en bij mensen met een onderliggende hart- of longaandoening kan RS-virusinfectie griepachtige verschijnselen geven en neemt de kans op het ontwikkelen van een longontsteking toe.

Behandeling van een RS-virusinfectie is in de meeste gevallen niet nodig. Veelal verdwijnen de klachten vanzelf na een paar dagen tot een week. Overleg met een huisarts is raadzaam wanneer:

  • Iemand erg benauwd is;
  • Iemand hoge koorts heeft (hoger dan 39 graden);
  • Iemand langer dan 3 dagen koorts heeft;
  • Een kind jonger dan 3 maanden koorts heeft;
  • Kinderen tot 1 jaar niet goed drinken of eten.

Besmetting en preventie

Het RS-virus bevindt zich in de neus en keel van geïnfecteerde personen en kan overgedragen worden door druppeltjes die vrijkomen tijdens hoesten, niezen en praten.  Besmetting vindt plaats via de neus, ogen of mond.

Een persoon met het RS-virus kan anderen besmetten voordat hij zelf ziek wordt. Iemand is niet meer besmettelijk als hij helemaal beter is. Kinderen onder 2 jaar zijn langer besmettelijk.

Hoe vaak komen RS-virusinfecties voor?

RS-virus komt in Nederland veel voor, met name in de winter (november t/m maart). Bijna alle kinderen onder 1 jaar komen met dit virus in contact.

Home / Onderwerpen / R / RS Virusinfectie

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu