LCI-richtlijnen

Richtlijnenboek voorkant

Doel

De LCI-richtlijnen zijn belangrijke instrumenten voor het realiseren en handhaven van landelijk kwaliteitsbeleid op het gebied van de infectieziektebestrijding. De Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, het onderhoud en de implementatie van richtlijnen en draaiboeken. 

De primaire doelgroep van de richtlijnen zijn de artsen en verpleegkundigen infectieziektebestrijding van de afdelingen infectieziektebestrijding van GGD'en, maar ook andere (para)medici. 

Inhoud

Op deze pagina vindt u onder 'Documenten en publicaties' de links naar de ruim 100 richtlijnen. Een richtlijn bestaat uit de volgende onderdelen:

Onderdeel 

Inhoud 

historie, ziekte 

algemene informatie over de ziekte en de verwekker

diagnostiek 

diagnostiek

besmetting, desinfectie

  • informatie over reservoir
  • besmettelijkheid 
  • vereiste reiniging/desinfectie/sterilisatie

verspreiding 

epidemiologische informatie  

behandeling 

verwijzing naar www.swab.nl/richtlijnen en behandelrichtlijnen van NHG of CBO

primaire preventie 

adviezen en te nemen maatregelen om ziekte te voorkomen 

maatregelen naar aanleiding van een geval 

  • adviezen en te nemen maatregelen rond een geval (meldingsplicht? postexpositieprofylaxe?)
  • landelijke afspraken over de aanpak van de bestrijding de rol van de artsen en verpleegkundigen van de GGD en andere betrokken professionals  

[Arbo] 

arbeidsgerelateerde aspecten 

[Veterinair] 

indien van toepassing veterinaire aspecten

Veel richtlijnen bevatten daarnaast een of meer bijlagen, zoals vragenlijsten, voorbeeldbrieven, stroomschema's en stappenplannen. Bij diverse onderwerpen zijn tevens draaiboeken gemaakt. Deze vindt u op de pagina LCI-draaiboeken of via de desbetreffende richtlijn, waar verwezen wordt naar het  bijhorende draaiboek. Zie onder 'Andere informatiebronnen' voor meer informatie over infectieziekten.

Op de hoogte blijven?

Wie op de hoogte wil blijven van de meest relevante wijzigingen kan zich abonneren op de mailing ‘Laatste wijzigingen’, een 2-3 maandelijkse update van alle wijzigingen. Dat kan door een mailtje te sturen naar LCI@rivm.nl. Ook via Twitter en het Infectieziekten Bulletin worden nieuwe, herziene en gewijzigde richtlijnen aangekondigd.

Vlaamse richtlijnen

In 2011 zijn in een samenwerkingsproject met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid de richtlijnen Infectieziektebestrijding aangepast aan de Vlaamse situatie. Vooral de gegevens over de epidemiologie, de te nemen maatregelen en de betrokken organisaties zijn veranderd. De Vlaamse richtlijnen zijn te vinden op www.zorg-en-gezondheid.be/richtlijneninfectieziektebestrijding.

Quiz

Regelmatig verschijnt een quiz over een infectieziekte, gebaseerd op één van de LCI-richtlijnen. De quiz is bedoeld voor infectieziektebestrijders en bestaat uit 5 tot 10 vragen met een uitgebreide toelichting.

Leer het richtlijnenteam kennen

Bekijk het filmpje van het LCI-richtlijnenteam en leer iedereen kennen. 

Home / Onderwerpen / L / LCI-richtlijnen

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu