Hepatitis

Hepatitis is een ontsteking van de lever. Deze kan veroorzaakt worden door een virus, dan is dat een virale hepatitis. Er bestaan verschillende soorten virale hepatitis.

Wat is hepatitis?

Een ontsteking van de lever kan veroorzaakt worden door virussen, bacteriën, parasieten en bepaalde chemische stoffen, medicijnen of overmatig alcoholgebruik. Als de leverontsteking ontstaat door een virusinfectie, wordt dit virale hepatitis genoemd. Virale hepatitis is besmettelijk, maar de manier waarop iemand besmet raakt verschilt per soort hepatitis. Er zijn zes verschillende virussen bekend die een leverontsteking kunnen veroorzaken: Hepatitis A, B, C, D en E. Hepatitis F en G zijn ooit ontdekt, maar daarvan is het bestaan nog niet zeker of twijfelen wetenschappers of mensen er ziek van kunnen worden.

Ziekteverschijnselen 

De ziekteverschijnselen kunnen verschillen per soort virale hepatitis. In het algemeen beschadigen deze virussen de lever of komt de beschadiging door de afweerreactie van het lichaam. De lever gaat steeds minder goed werken en daardoor treden stofwisselingstoringen op. Een van de bekendste verschijnselen is geelzucht. Dat is een gele verkleuring van huid en oogwit, ontkleuring van de ontlasting en donker worden van de urine. De ernst verschilt per soort hepatitis. Van een onschuldige infectie die vanzelf over kan gaan tot een infectie waar mensen aan kunnen overlijden. Enkele virussen kunnen levenslang in de lever slapend of actief aanwezig blijven.

Besmetting en preventie 

De virussen die hepatitis veroorzaken worden op verschillende manieren overgedragen. Tegen hepatitis A en B is er een vaccin beschikbaar.

 

Home / Onderwerpen / H / Hepatitis

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu