Gordelroos wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus veroorzaakt ook waterpokken. Het virus is van mens op mens overdraagbaar. Zowel bij gordelroos als bij waterpokken ontstaan er blaasjes op de huid. Voornamelijk kinderen krijgen waterpokken terwijl ouderen vaker gordelroos ontwikkelen.

De informatie op deze pagina is niet meer volledig actueel. Het wordt zo spoedig mogelijk aangepast. 

Wat is gordelroos? 

Gordelroos wordt veroorzaakt door een infectie met het varicellazostervirus, dit veroorzaakt ook waterpokken. Na het doormaken van waterpokken blijft het virus in het lichaam achter, zonder actief te zijn. Als het virus later in het leven weer actief wordt (reactivatie), kan het gordelroos veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van gordelroos?

Gordelroos begint met jeuk, tintelingen of een hevige, brandende of stekende pijn. Na enkele dagen verschijnen er blaasjes in groepjes op het lichaam, meestal rond de buik of taille. Na 7 tot 10 dagen drogen de blaasjes in tot korstjes. Soms kan gordelroos ernstige complicaties geven (bijv. ontsteking van de aangezichtszenuw). Nadat de symptomen zijn verdwenen, kan iemand last houden van (zenuw)pijn en tintelingen op de aangedane plek.

Besmetting en preventie van gordelroos

Gordelroos is besmettelijk: door contact met het vocht uit de gordelroosblaasjes kan iemand die nog geen waterpokken heeft gehad waterpokken krijgen.

Inenting tegen waterpokken is mogelijk, maar in Nederland niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Ook tegen gordelroos is een vaccin beschikbaar, maar in Nederland is er voor ouderen geen algemeen vaccinatieprogramma tegen gordelroos. Meer informatie vindt u op de pagina gordelroosvaccinatie.

Hoe vaak komt gordelroos voor? 

Gordelroos komt meestal voor bij ouderen of mensen met een lagere weerstand. In 2015 gingen in Nederland ongeveer 530 per 100.000 inwoners naar de huisarts vanwege gordelroos (bron: Nivel[1]). Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 375 patiënten met gordelroos opgenomen in het ziekenhuis, deze patiënten zijn meestal 50 jaar of ouder (bron: Dutch Hospital Data[1]).

Bron:
1. Schurink-van 't Klooster TM, de Melker HE. The National Immunisation Programme in the Netherlands - Surveillance and developments in 2016-2017. Bilthoven: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM); 2017 (RIVM rapport 2017-0143).

Wat is gordelroos?

Filmpje: Wat is gordelroos?

Gordelroos wordt veroorzaakt door hetzelfde virus als waterpokken.
Heb je waterpokken gehad, dan blijft het virus in je lichaam.
Later kan het gordelroos veroorzaken.
Gordelroos komt vooral voor bij ouderen.
Gordelroos veroorzaakt jeukende blaasjes op de huid en in sommige gevallen ook tintelingen en brandende pijn.
De blaasjes zitten aan één kant van het lichaam.
Na 10 tot 14 dagen drogen deze in tot korstjes.
De meeste mensen worden helemaal beter, maar sommigen houden last van tintelingen of pijn.
Heb je gordelroos, dan kun je iemand anders niet besmetten met gordelroos.
Wel met waterpokken.
Besmetting gaat via het vocht uit de blaasjes.
Doordat deze vaak op de borst en rug zitten, is de kans op besmetting klein.
Ouderen kunnen zich laten inenten tegen gordelroos, om de kans op gordelroos te verminderen.
Je moet deze prik wel zelf betalen.
Meer weten?
Ga naar www.rivm.nl/gordelroos

Ervaringsvideo gordelroos

In deze video wordt u door een huisarts uitgelegd wat de gordelroos is, hoe u het kan voorkomen en wat u moet doen als u deze ziekte heeft.