Gonorroe

Gonorroe, ook wel druiper genoemd, is een soa (seksueel overdraagbare aandoeningen).

Wat is gonorroe?

Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae. Deze bacterie kan bij mannen ontstekingen van urinebuis, endeldarm en bijballen veroorzaken. Bij vrouwen zorgt de bacterie voor ontstekingen van urinebuis, baarmoederhals, eileiders en endeldarm en kan uiteindelijk onvruchtbaarheid veroorzaken. 

Ziekteverschijnselen

De belangrijkste klachten zijn pijn of branderigheid bij het plassen, moeizaam plassen en/of afscheiding. 

Hoe vaak komt gonorroe voor in Nederland?

Het aantal gevallen van gonorroe steeg tot meer dan 6.092 gevallen in 2016. Het percentage positieve testen is het hoogst bij mannen die seks hebben met mannen en is  gestegen naar 11,3 procent in 2016. Bij heteroseksuele mannen (1,7 procent in 2016) en bij vrouwen (1,4 procent in 2016) was het percentage positieve testen de laatste jaren stabiel. Naar schatting zijn er 7.900 gonorroe diagnoses gesteld door huisartsen in 2015.

Het percentage positieve gonorroe testen neemt toe bij mannen die seks hebben met mannen maar blijft gelijk bij heteroseksuele mannen en vrouwen
Figuur 1: aantal testen en aantal positieve testen voor gonorroe over de periode 2007-2016 (bron: Centra Seksuele Gezondheid).

 

 

Home / Onderwerpen / G / Gonorroe

RIVM De zorg voor morgen begint vandaag
Menu