Giardiasis is een besmettelijke infectie in de darm. De oorzaak is de parasiet Giardia lamblia. De aandoening komt voor bij mensen en (huis)dieren. Darminfectie met deze parasiet komt in Nederland regelmatig voor.

Wat is giardiasis?

De darminfectie giardiasis wordt veroorzaakt door de parasiet Giardia lamblia. Deze parasiet komt ook veel voor bij dieren als honden, kalveren, bevers en muizen. De meeste van de Giardia-soorten die bij deze dieren voorkomen zijn niet besmettelijk voor mensen. Giardia wordt vaak gevonden bij kinderen, maar de meeste kinderen worden er niet ziek van.

Wat zijn symptomen van giardiasis?

De ziekteverschijnselen die Giardia lamblia veroorzaakt zijn verschillend. Een deel van de patiënten heeft helemaal geen klachten terwijl anderen (milde) diarree krijgen. Deze diarree kan lang aanhouden. Daarnaast hebben patiënten veel last van gasvorming, misselijkheid, buikkrampen en een vettige, stinkende ontlasting. Vooral bij jonge kinderen kunnen gewichtsverlies en een groeiachterstand ontstaan.
Giardiasis kan worden behandeld met medicijnen. Soms is herhaling van de behandeling nodig, zeker als er meerdere mensen in een gezin klachten hebben.

Besmetting en preventie van giardiasis

De parasiet wordt uitgescheiden via de ontlasting. De belangrijkste besmettingsroute is van mens op mens. Meestal komt dit door onvoldoende persoonlijke hygiëne. Je kunt al van weinig parasieten ziek worden.
Mensen kunnen Giardia lamblia ook binnen krijgen door drinken van of zwemmen in besmet water. Ook voedsel kan besmet zijn.
De belangrijkste manier om besmetting te voorkomen is goed handen wassen, zeker na een bezoek aan het toilet.

Hoe vaak komt het voor?

In Nederland komt infectie met Giardia lamblia voor op iedere leeftijd, maar vooral bij kinderen tussen de vijf en veertien jaar oud. De piekmaanden voor infectie zijn augustus, september en oktober.