We nodigen deelnemers aan het onderzoek Seksuele Gezondheid in Nederland uit om aan het PECAN Prevalentieonderzoek Chlamydia en Gonorroe (Prevalentieonderzoek Chlamydia en Gonorroe)-onderzoek mee te doen. Op basis van hun leeftijd, 16 tot en met 34 jaar, en hun seksuele ervaring krijgt de doelgroep een uitnodiging.   

Alleen deelnemers van 16 tot en met 34 jaar kunnen aan het PECAN Prevalentieonderzoek Chlamydia en Gonorroe (Prevalentieonderzoek Chlamydia en Gonorroe)-onderzoek meedoen. Daarnaast is hun seksuele ervaring belangrijk voor het onderzoek. Bij jongeren onder de 25 jaar wordt chlamydia het meest gevonden. Gonorroe wordt het meest gevonden in de leeftijdsgroep tot 35 jaar.

Iedereen die aan het PECAN Prevalentieonderzoek Chlamydia en Gonorroe (Prevalentieonderzoek Chlamydia en Gonorroe)-onderzoek wil meedoen krijgt informatie over het onderzoek en een soa seksueel overdraagbare aandoening (seksueel overdraagbare aandoening)-zelfafnametest thuis gestuurd. Vrouwen ontvangen een speciaal wattenstaafje om de vagina mee te strijken. Mannen krijgen een buisje om urine in te leveren. Na het lezen van de informatie en het tekenen van de toestemmingsverklaring, stuur je het testpakket op naar het Streeklaboratorium van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) Amsterdam. Daar wordt op chlamydia en gonorroe getest. Je kunt In de vragenlijst aangeven op welk adres je het testpakket wilt ontvangen. Thuis of op een ander adres. De uitslag van de test sturen we per brief naar hetzelfde adres. 

Het PECAN Prevalentieonderzoek Chlamydia en Gonorroe (Prevalentieonderzoek Chlamydia en Gonorroe)-onderzoek is veilig. Je beslist zelf of je meedoet aan het onderzoek. Meedoen is vrijwillig. Het uitvoeren van de test is makkelijk en veilig. Je kunt op elk moment stoppen. Dit onderzoek is goedgekeurd door de Medisch-Ethische Toetsingscommissie (METC medisch-ethische toetsingscommissie (medisch-ethische toetsingscommissie) NedMec).    
 

In het materiaal van het vaginale uitstrijkje of de urine meten we of er bacteriƫn van chlamydia of gonorroe zijn. De NAAT-test (nucleic acid amplification) die we hiervoor gebruiken is zeer betrouwbaar. Vinden we een infectie, dan is het belangrijk dat je snel naar de huisarts of een Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) gaat voor behandeling. Wil je meer weten over soa seksueel overdraagbare aandoening (seksueel overdraagbare aandoening)-testen en het behandelen van soa? Bekijk dan de websites www.sense.info, www.soaaids.nl of www.thuisarts.nl.