Het RIVM wil beter inzicht krijgen hoe vaak soa seksueel overdraagbare aandoening (seksueel overdraagbare aandoening)’s (seksueel overdraagbare aandoeningen) voorkomen in Nederland. Daarom starten we een onderzoek onder mensen van 16 tot en met 34 jaar naar chlamydia en gonorroe. Dit zijn de meest voorkomende soa’s in ons land. Het onderzoek heet ‘Prevalentieonderzoek Chlamydia en Gonorroe in Nederland’ (PECAN).

Wie worden er uitgenodigd voor het PECAN-onderzoek?

PECAN Prevalentieonderzoek Chlamydia en Gonorroe (Prevalentieonderzoek Chlamydia en Gonorroe) is een aanvulling op het onderzoek Seksuele Gezondheid in Nederland. Dit is een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Rutgers, Soa Aids Nederland, het RIVM en de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). Hiervoor nodigt het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek (Centraal Bureau voor de Statistiek) ruim 60.000 mensen tussen 16 en 79 jaar uit om een vragenlijst in te vullen. In de vragenlijst kunnen deelnemers hun ervaringen met relaties en seksualiteit vrijwillig delen. Sommige deelnemers kunnen aan het eind van de vragenlijst aangeven of zij meer informatie over het PECAN-onderzoek willen ontvangen. Deze deelnemers worden gekozen op leeftijd en seksuele ervaring. Het PECAN-onderzoek is een onderzoek van het RIVM. 

Waarom is dit onderzoek nodig? 

Voor de monitoring naar chlamydia en gonorroe gebruiken we nu gegevens uit de seksuele gezondheidszorg. Deze geven geen volledig beeld, omdat het alleen gegevens zijn van mensen die zichzelf hebben laten testen. Bijvoorbeeld omdat ze klachten hebben, of denken dat ze risico hebben gelopen op een soa seksueel overdraagbare aandoening (seksueel overdraagbare aandoening). Maar een soa komt ook voor zonder klachten. Met het PECAN-onderzoek hopen we beter inzicht te krijgen in hoe vaak chlamydia en gonorroe in Nederland voorkomen. De eerste resultaten worden verwacht in 2024.

Wie kunnen aan het PECAN-onderzoek meedoen?

Aan het einde van de vragenlijst Seksuele Gezondheid in Nederland wordt aan sommige deelnemers gevraagd of zij meer informatie over het PECAN-onderzoek willen ontvangen. De deelnemers worden gekozen op leeftijd en seksuele ervaring. Bij de informatie zit ook een gratis soa-thuisafnametest. Iedereen die aan het PECAN-onderzoek wil meedoen, kan de test opsturen naar het Streeklaboratorium van de GGD Amsterdam. Daar wordt getest op chlamydia en gonorroe.

Wil je meer informatie over het PECAN-onderzoek?    

Heb je na het lezen van deze informatie en de veelgestelde vragen nog vragen? Of komen er tijdens het onderzoek vragen bij je op? Bekijk dan de veelgestelde vragen over het PECAN-onderzoek. Of neem contact op met een van de onderzoekers van het RIVM via pecan@rivm.nl.